1. Tijd voor actie!

Maak eens een portfolio van je positieve gevoelens. Verzamel je herinneringen aan positieve gevoelens, in het bijzonder die over je seksleven. Maak een tijdlijn op met mijlpalen in je relatie of seksleven. Uiteraard zullen heel wat situaties gaan over de meest gelukkige momenten. De uitdaging zit er hem in om ook eens te zoeken naar de atypische gevoelens, zoals inspiratie, hoop, nieuwsgierigheid en dergelijke. Denk ook zeker eens aan de minder gelukkige periodes: voelde je toen ook bepaalde positieve emoties? Aan de hand van dit portfolio kan je voor jezelf uitmaken welke gevoelens voor jou leiden tot goeie seks.

2. Fixeer je niet te veel op het begrip ‘liefde’

Het is extreem moeilijk om een duidelijke omschrijving te geven van wat liefde nu precies inhoudt. Laten we zeggen dat liefde een verzameling kan zijn van verschillende positieve emoties die je voelt ten opzichte van een bepaald persoon. Als het goed aanvoelt om die combinatie liefde te noemen en dat voor jou een meerwaarde heeft, doe dat dan vooral. Maar het is zeker niet noodzakelijk. Zolang je gevoelens positief zijn tegenover een bepaald persoon, is goede seks zeker mogelijk. Ook zonder het etiket ‘liefde’ erop te moeten plakken.

3. Je moet het écht voelen

Anders werkt het niet. Dwangmatig positieve gedachtes denken of vrolijke dingen zeggen, helpt niet zolang er geen authentieke emotie is. Sterker nog: het werkt vaak averechts om alsof te doen. Positieve gevoelens voelen is een goede zaak, negatieve gevoelens onderdrukken niet.

1 2
bekijk op één pagina

Meer over liefde & seks:

SOURCE: Foto Alexander: KOEN BLANCKAERT