Ideeën met een kogelvrije vest

Michaël De Moor blijft geloven in een samenleving waarin respect kan overleven.

 

Het komt niet vaak voor dat iets me shockeert, maar wat er enkele dagen geleden in Orlando gebeurd is, heeft me diep geraakt. Dat een extremist mensen doodt, is op zich al om van te gruwen. Dat hij specifiek uithaalt naar één bevolkingsgroep maakt het zo mogelijk nog erger.

 

Ik moest meteen denken aan mijn holebi-vrienden en de eerste gedachte die in me opkwam was een die ik eigenlijk liever nooit had gehad: vanaf nu zijn holebi’s nog meer in gevaar dan ze al waren. ‘Als het ginder kan gebeuren, kan het ook hier een realiteit worden’, mailde een goede homovriend me de dag nadien en ik vrees dat hij inderdaad gelijk heeft. Dat klinkt dramatisch maar helaas is het een feit dat onze samenleving steeds meer gepolariseerd wordt – dat hoor ik toch van zij die het kunnen weten. Ik heb homovrienden die op straat niet meer hand in hard durven te lopen, uit angst om – in het minst erge geval – te worden nageroepen of, wat je steeds vaker hoort, fysiek lastig te worden gevallen. Alsof we – of toch een deel van de maatschappij – beslist hebben om de klok een paar decennia terug te draaien en weer te denken in termen van wij en zij.

 

Maar het gaat verder dan vijandigheden tegenover holebi’s. Het lijkt erop alsof we steeds minder begrip tonen voor mensen die er een andere levenswandel op nahouden dan de onze. Ik las even geleden een artikel waarin geposteerd werd dat we steeds minder verdraagzaam werden en dat de angst voor het onbekende weer volop regeert. Kan zijn, maar ik weiger pertinent om dat te geloven. Ja, er zijn ongetwijfeld individuen die denken dat alles en iedereen die er een andere mening of levenswandel op nahoudt aan de foute kant van het spectrum zit. Maar ik zie net zozeer mensen die er alles aan doen om het tegendeel te bewijzen. En ik sluit me met plezier bij hen aan.

 

Wat onze tijd nodig heeft, is een open geest naar iedereen die een beetje anders is, wat dat dan ook moge betekenen. Als we onze kinderen en kleinkinderen een wereld willen schenken waarin ze zonder angsten kunnen leven, is dat het minste wat we kunnen doen. En daar zal een extremist met een machinegeweer nooit tussenkomen. Kogels kunnen mensen doden, maar geen hoopvolle ideeën. Laten we dat vooral nooit vergeten.

 

Michael  Mode- en human interestjournalist Michaël De Moor houdt van Bob Dylan, Martin Margiela en chocolade en droomt ervan ooit eigenaar te worden van een bull terrier. Elke week geeft hij zijn eigenzinnige kijk op een emotie uit de actualiteit.

 

Lees hier de blog van vorige week

 

 

 

 

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content