In gesprek met interieurarchitecte Lien Peeters: over esthetiek, pottenbakken en ‘samen eten’

Elke maand kiest de redactie één vrouw uit die belichaamt waar Feeling voor staat. Dit keer is interieurarchitecte Lien Peeters aan de beurt: “Esthetiek, ik heb dat nodig als mens.”

Haar koffiekopjes zijn gemaakt van Japans porselein. De bijbehorende amandelkoekjes liggen zorgvuldig op een rij gepresenteerd. Op de kast knettert een geurkaars van Byredo. De woonkamer van Lien Peeters in hartje Brussel is de perfecte reflectie van haar persoonlijkheid: geraffineerd, warm en bovenal écht. Lien koos drie woorden uit die haar typeren, en die sluiten naadloos aan bij dat beeld.

Lien houdt van de stijl van interieurstyliste Bea Mombaers. In haar B&B voelt ze zich ‘perfect in balans’.

Interieur

“Als in een ruimte álles klopt, kan ik daar heel gelukkig van worden. Neem nu Graanmarkt 13 in Antwerpen: ik hoef daar niets te kopen, ik word gewoon blij van er te zijn. Elke keer opnieuw denk ik: ik vind die trap zo mooi, en het parket, en het servies in het restaurant, en het kussen dat daar op de bank ligt en de kaarsen op het toilet. Zoiets kan mij echt rust geven. Ik heb die esthetiek nodig als mens. Eenzelfde voldoening kan ik vinden na uren puzzelen aan een interieurontwerp. Al moet ik zeggen: wanneer je ontwerpt in opdracht van anderen, heb je toch wel wat grenzen om rekening mee te houden. Daarom verlang ik er weleens naar om, zoals tijdens mijn studietijd aan het KASK en Sint-Lucas, een schoolopdracht te maken waar je maanden de tijd voor krijgt om je in te verdiepen. Ons eigen appartement was in die zin een laboratorium voor mij en mijn vriend Adriaan. Toen we het vijf jaar geleden kochten, was het nog een studentenkot. Ik denk niet dat veel mensen het in de toenmalige toestand gekocht zouden hebben, maar wij zagen meteen het potentieel. Omdat we in een achterhuis wonen, is er bovendien geen lawaai. We horen de vogeltjes fluiten, en dat in het midden van de stad!”

“Uiteindelijk probeer ik de wereld op mijn manier een beetje mooier te maken”

Handwerk

“Ik maak elke dag dingen met mijn computer. Vroeger bouwden architecten nog maquettes, maar nu gebeurt bijna alles digitaal. Ik heb het nodig om met mijn handen te werken, als tegengewicht. Daarom volg ik een cursus pottenbakken. Als je klei zit te kneden, kun je aan niets anders denken: je bent gefocust op jezelf en de handeling. Heel ontspannend. Gewoon in een atelier zijn, met een overall aan, en prutsen. En ja, het is soms frustrerend als iets niet lukt, maar omdat het een projectje van mezelf is, ligt er geen druk op. Ik vind het ook heel leuk om zelfgemaakte stukken van bevriende ontwerpers in huis te hebben. Ons appartement is bovendien een halve showroom van Adriaan (lacht). Hij is grafisch ontwerper en maakt daarnaast ook meubels. Hier staan veel ontwerpen van zijn hand, van de salontafel tot het boekenrek. We knutselen ook graag samen en grappen weleens dat als we ooit kinderen hebben, wij hun herbariums voor school wel zullen maken.”

Lien en haar vriend Adriaan.

Mensen-mens

“Ik heb heel graag mensen om me heen met wie ik een klik heb. Mijn vrienden. Adriaan, natuurlijk. En mijn familie: wij waren met vijf thuis, allemaal meisjes. En hoewel ik zelf nooit zo veel kinderen zou willen, vond ik dat heel aangenaam opgroeien. Die gezinssituatie heeft me ook gemaakt tot wie ik ben. Zo ben ik echt gehecht aan het concept van ‘samen eten’, omdat wij dat thuis altijd deden. Pas op, ik kan ook genieten van momenten op mezelf hoor, zolang die momenten niet te lang duren (lacht). Mijn ouders en zussen werken allemaal in de zorgsector en soms denk ik: als interieurarchitecte doe ik, anders dan zij, niets voor de wereld. Ik kan me daar weleens schuldig over voelen, maar uiteindelijk probeer ik op mijn manier de wereld ook wel wat ‘mooier’ te maken, toch?”

In elke stad die ze bezoekt, stopt ze bij de Aesop-shop om het interieur te bekijken.

Wie is Lien?

  • 32 jaar
  • Interieurarchitecte
  • Woont met vriend en grafisch ontwerper Adriaan Tas vlak bij de bekende Brusselse Dansaertstraat
  • Kent Feeling via haar mama
  • Herinnert zich nog de originele ‘Vrouw met Feeling’-rubriek, omdat er destijds een stijlvolle moeder van een schoolgenootje in stond
  • Favoriete rubrieken in Feeling: reportages, binnenkijkers en de cultuurpagina’s
  • Instagram: @lienlino

 

Lees meer interviews:

Tekst: Cara Brems, foto: Charis Boel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content