Tips van een expert: hoe blijf ik dicht bij mezelf na een verandering?

Olga Matheusen

Eind maart was Olga Matheusen haar boek KEERKRACHT klaar. In juni zou het verschijnen. In april strooide een ‘anders gelopen dan verwacht’ ingreep roet in het eten. Plots zat ze middenin haar eigen boek. KEERKRACHT gaat over kiezen, veerkracht en herstel.

Het klopt niet meer… er zal dus iets veranderen. Dat vraagt moed, lef en hard werk. Met vallen en opstaan. En wat dan nà de verandering? Niet iedereen zal je met applaus opwachten wanneer jij aan de eindmeet van je veranderingsstation bent toegekomen. Want voor hen was het vroeger soms toch makkelijker…

Hoe blijf je dicht bij jezelf?

1. “Hoe is’t? Druk”, BLGHK!!

Wij mogen niet verwachten van elkaar dat we altijd hetzelfde zullen blijven of zullen blijven doen. Vrijheid en ruimte om te groeien toont respect. Ik mat vroeger mijn erkenning af aan mijn prestaties. Ik had het altijd druk en ik was ook altijd druk. Bah! Ik kan het niet meer horen. Newsflash: we hebben het allemaal druk. Voor jou betekent druk wellicht iets anders dan voor je schoonmoeder en zij heeft het nochtans ook druk. Get alive! We halen geen bestaansrecht door de mate van drukte in ons leven. Nu ben ik tot mijn essentie gekomen en dat heeft niets te maken met druk.

2. Taal maakt of kraakt

Taal maakt of kraakt alles: jezelf, je relaties, je omgeving. Onderschat jouw taalgebruik niet. Ik heb het dan niet enkel over woorden. Het gaat hier ook over de privé gesprekjes in je hoofd. Wanneer mensen hard gewerkt hebben in de Ofose praktijk en het loopt vlotter, komt er op een bepaald moment al eens een ‘dipje’. Je kan dat snel opmerken door het taalgebruik. Meestal gekoppeld aan oude gewoontepatronen. Blijven opmerken is de boodschap en anders omgaan met taal. Wat als we alle ‘had ik maar’, ‘als, dan’, ‘moeten’…eens anders zouden omschrijven in ons taalgebruik? En elke ‘sorry’ omdraaien in een ‘dank je dat jij mij dit liet inzien…’

3. Fixen!

Wanneer we voelen dat er iets zit te wroeten, wat doen we dan? Fixen! We willen van dat slechte gevoel verlost geraken. Liever gisteren dan morgen. Maar fixen of oplossingen leiden vaak tot meer complexe situaties. Veranderingsprocessen en trajecten vragen tijd en ruimte.

Als je bent gestart met opmerken, je gewoontepatronen onder de loep hebt genomen, je verworvenheden naar boven hebt gehaald, zelfzorg hebt toegepast, aan de slag bent gegaan met je waarden, veel hebt gedaan, is het een kwestie van focus te houden en dan kan je keuzes maken. Na dit proces, na die tijd en ruimte én op jouw ritme. Ongedwongen. Het is geen fix stappenplan met zoveel stappen naar geluk. Het is een leidraad voor mij en misschien ook voor jou.

Meer tips van experts

Hier vind je er van Dries & Yuri van WASBAR
Sabine Peeters geeft tips over body positivity & body image

Partner Content

Gesponsorde content