Leve de liefde: Linda & Jurgen hebben een latrelatie en zijn dolgelukkig

‘We’d rather have someone to go out with than someone to come home to’. Dat antwoord kreeg socioloog Eric Klinenberg toen hij vrouwen vroeg waarom ze ervoor kozen om alleen te wonen. Steeds meer koppels in onze maatschappij, gericht op individuele vrijheid, kiezen voor een latrelatie. Living apart together is samenzijn, maar toch tijd voor jezelf hebben.

 

Linda (47): “De kinderen waren onze voornaamste reden om voor een latrelatie te kiezen, maar als ik eerlijk ben, vind ik het als koppel ook verfrissend om niet de hele tijd samen te zijn. Je kijkt er telkens weer naar uit om de ander terug te zien. Jurgen en ik waren elkaars jeugdliefde. Ik was amper 14 toen ik hem leerde kennen in de jeugdbeweging. Onze wegen zijn gescheiden en we zijn allebei met iemand anders getrouwd, maar het lot heeft ons enkele jaren geleden weer samengebracht.

Na een moeilijke scheiding stond ik er helemaal alleen voor met twee kinderen. Jurgen heeft er drie, dus als we met z’n allen zijn, is dat best druk. We zagen het niet zitten om voor een gezin van zeven te moeten zorgen. Omdat Jurgen en zijn ex-partner nog een goede verstandhouding hadden, kozen ze ervoor om de kinderen in hun ouderlijk huis te laten wonen. De helft van de tijd woont Jurgen daar, en de andere dagen logeert hij bij ons. We doen wel vaak activiteiten met alle kinderen samen, en we gaan met z’n allen op reis, maar we hebben er bewust voor gekozen om geen nieuw samengesteld gezin te vormen. Het is heerlijk om samen te zijn, maar ik geniet ook van de rustige avonden alleen wanneer Jurgen bij zijn kinderen is. De afwisseling is heel fijn. Bij ons is er nooit sprake van sleur in de relatie.”

‘Bij ons is er nooit sprake van sleur in de relatie’ 

Jurgen (49): “Linda is mijn grote liefde. Ik heb mij nog nooit zo gelukkig gevoeld als de afgelopen jaren samen met haar. Ook al wonen we niet onder één dak, toch zijn we volwaardige partners voor elkaar. Ik denk dat we in deze latrelatie meer tijd voor elkaar kunnen maken dan wanneer we samen voor vijf kinderen zouden moeten zorgen. Het helpt ook dat we dicht bij elkaar wonen. Ik spring elke dag wel even binnen voor een babbeltje, al is het maar voor een half uurtje. En ook mijn kinderen zie ik dagelijks, zelfs wanneer ze bij hun moeder zijn. Voor mij is dit de ideale situatie.

Uiteraard zou het financieel interessanter zijn om samen te wonen. Ik denk dat veel nieuw samengestelde gezinnen zich daardoor laten leiden, maar wij hebben echt gezocht naar de haalbaarste formule die voor alle betrokkenen zowel praktisch als emotioneel het best aanvoelde. Ik sluit niet uit dat Linda en ik ooit samen een eigen nest bouwen wanneer de kinderen uit huis zijn, maar dat zal pas in de verre toekomst zijn. We hebben elk onze hobby’s, een drukke job en een eigen sociaal leven. Een half jaar geleden is Linda drie maanden met haar kinderen op reis gegaan. Uiteraard heb ik haar gemist, maar in de liefde moet je elkaar ook kunnen loslaten. Wat er ook gebeurt, onze relatie kan wel tegen een stootje.”

 

Meer getuigenissen over de liefde & relaties:

Tekst: Ans Vroom – Beeld: Duncan de Fey

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content