Lezen en anders gaan leven: Inge (47) gooide haar professionele leven overhoop na het lezen van dit boek

Inge (47) uit Leuven is 17 jaar getrouwd met Jurgen en heeft een dochter. Het boek Welke kleur heeft jouw parachute? van Richard N. Bolles heeft haar professionele leven overhoopgegooid.

 

Inge: “Ik heb Marketing gestudeerd, maar merkte na mijn stage in een reclamebureau dat lucht verkopen niet mijn ding is. Ik kwam terecht bij Mobistar en na enkele jaren maakte ik kans op promotie. Maar eerst moest ik buitenshuis een assessment ondergaan. Concreet betekende dat een hele dag testjes doen. Het resultaat was onthutsend: ik was blijkbaar nog niet matuur genoeg om een ploeg te managen. Ik nam loopbaanonderbreking en trok met mijn man anderhalf jaar op wereldreis. Toen ik terugkwam, ging ik opnieuw aan de slag bij Mobistar en onderging ik meteen ook opnieuw dat assessment. En die keer slaagde ik met vlag en wimpel. Dat vond ik frappant: ik had me anderhalf jaar alleen maar kapot geamuseerd. Wat was er in godsnaam veranderd?”

Lees ook: Suzanne had 18 jaar een relatie met een getrouwde man toen hij stierf

Vaarwel Mallemolen

“Ik ben toen beginnen na te denken: wat maakt dat je ergens goed in bent? Ik las het boek What Color is Your Parachute? (Welke kleur heeft jouw parachute? in Nederlandse vertaling) en dat was een echte revelatie. Het is een doe­boek om erachter te komen wat jouw skills zijn en in welke carrière je het gelukkigst zult worden. Een van de stappen die je moet zetten, is dat je aan je omgeving moet vragen waar jij goed in bent. Zo kom je erachter dat wat jij over jezelf denkt, niet noodzakelijk overeenkomt met hoe anderen je zien. Dat was een echte eyeopener. Ik besefte plots dat je wel degelijk je eigen job kunt creëren. Dat kan als zelfstandige, maar je kunt ook naar bedrijven stappen en hen ervan overtuigen dat jij een skill hebt die ze nodig hebben. Het heeft mijn visie op werk en jobsatisfactie compleet veranderd. Je kunt zelf elke dag opnieuw beslissen hoe je in het leven staat en daarom wilde ik geen minuut langer meedraaien in de mallemolen. Ik zei vaarwel aan Mobistar en begon samen met mijn lief aan een zot avontuur. We kochten een binnenvaartschip, knapten het op en begonnen een kookstudio, waar bedrijven workshops konden volgen. Het waren fantastische jaren, we hebben zo veel nieuwe mensen leren kennen en echt iets kunnen uitbouwen.”

‘Vraag aan je omgeving waar jij goed in bent. Wat je over jezelf denkt, komt niet per se overeen met hoe anderen je zien’

Jazzy Netwerker

“Op het hoogtepunt van ons succes hebben we het schip verkocht. We waren toe aan een nieuwe herbronning. Mijn lief studeert nu aan Cambridge, ikzelf heb me voornamelijk toegelegd op een studie Keramiek, waar ik al drie jaar intens van geniet. Deze tijd voor mezelf is ongelooflijk waardevol gebleken, mijn levenskwaliteit is aanzienlijk verbeterd. Maar nu voel ik dat het stilaan tijd wordt om opnieuw een bepaalde richting uit te gaan, ik heb ook zin om weer te ondernemen. Maar ik wil niets overhaasten. Ik heb inmiddels ook geleerd dat ik me niet hoef te beperken tot één job. Ik ken een architect die ook een ijsroomzaak heeft, een gekke combinatie, maar ze is heel gelukkig. Ik weet dat ik een goede netwerker ben, dus zou ik mensen kunnen samenbrengen die ambachtelijk werken. Ik aas al geruime tijd op een leegstaande kerk in Leuven om daar een Europese soul store voor circulaire economie te starten. Of ik zou de richting kunnen uitgaan van betaalbaar wonen, een andere materie die me boeit. Ik zou me kunnen specialiseren in nieuwe vormen van sociaal wonen. Daarnaast verheugt het mij enorm dat meer en meer mensen bezorgd zijn over het milieu. Iedereen heeft door dat onze grondstoffen eindig zijn. Het idee dat we moeten consuminderen is doorgedrongen tot in alle sectoren. Van die beweging wil ik ook deel uitmaken. En idealiter zou ik dat dus allemaal combineren met een carrière als zangeres in een leuke jazzbar (lacht).”

 

Meer lezen:

 

Door Evelien Rutten. Foto’s: Koen Keppens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content