Met deze 10 x slimme budgettips heb je elke maand geld over (in plaats van tekort)

Geld maakt niet gelukkig, zeggen ze, en toch kunnen we niet zonder. Een beetje besparen kan dus geen kwaad, zeker niet als het je weinig moeite kost. Met deze 10 gouden tips van budgetcoach Sara Van Wesenbeeck slaag ook jij erin om op het einde van de maand wat geld over te hebben.

1. Budgetproof winkelen

Wil je tijdens het winkelen minder geld uitgeven? Ga dan zo vroeg mogelijk op de dag boodschappen doen. Naarmate de dag vordert, raakt je hoofd almaar voller met to do’s en taken. En je had er misschien nog niet bij stilgestaan, maar met een bomvol hoofd winkel je niet budgetverstandig. Ga ook niet met een lege maag naar de supermarkt, want dan raak je sneller in de verleiding om lekkernijen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt.

2. Betaalpijn: auw!

Nog een eenvoudige, maar effectieve tip: betaal cash. Neurologisch onderzoek heeft aangetoond dat je hersenen, elke keer dat je met cash geld betaalt, een soort ‘pijn’ registreren. Die ‘betaalpijn’ bederft de pret van het consumeren waardoor je je cash geld minder makkelijk uitgeeft. Als je met bankkaart, kredietkaart of app betaalt, voel je die ‘pijn’ minder hard.

3. An euro a day...

Met 1 euro kom je op het eerste gezicht niet ver. Maar als je elke dag 1 euro opzijzet, levert je dat op jaarbasis maar liefst 365 euro op. Elke dag een klein beetje is veel makkelijker te realiseren dan het volledige bedrag in één keer opzij zetten. Zet je 50 jaar lang, bijvoorbeeld van je 18de tot je 68ste, elke dag 1 euro opzij, dan heb je met deze eenvoudige actie maar liefst 18.250 euro bij elkaar gespaard. Doe je met dit geld aan pensioensparen, dan brengt die ene euro nóg meer op.

4. Koester overschotjes

Wist je dat we gemiddeld 20 procent van de inhoud van producten zoals ketchup, melkproducten, shampoo, vloeibare wasmiddelen of tandpasta gewoon weggooien? Haal voortaan het onderste uit de kan: zet bijna lege flacons ondersteboven, zodat de resten zich kunnen verzamelen en je ze nog kunt gebruiken, lepel de pot confituur volledig uit, knip de onderkant van je tube handcrème af zodat je bij het restje kan… Gooi overschotjes niet zomaar weg, je hebt ervoor betaald!

5. Vries je kredietkaart in (letterlijk)

Deze is voor de shopaholics en big spenders: Is je kredietkaart voor jou een grote centenvreter? Dat komt onder meer omdat betalen steeds makkelijker wordt. We doen het nu bijvoorbeeld ook vaak via onze smartphone of ‘contactloos’. Maar dat gemak houdt ook risico’s in, want zo vliegt je geld erdoor. Denk dus na bij het gebruik van je kredietkaart en volg deze goede raad: verstop je kredietkaart, niet in je portefeuille waar je hem meteen kunt pakken, maar op een veilige plaats thuis. Wat dacht je van deze gekke plaats: vries je kredietkaart in een beker met water in. Als je een (online) impulsaankoop overweegt, heb je nog de tijd van het ontdooien om te bedenken of je de uitgave écht wel wilt doen.

6. Winstboekjes for the win

Ga aan de slag met een ‘win(st)boekje’. Studies hebben namelijk uitgewezen dat getallen die je ziet toenemen, motiveren om het nóg beter te doen. Dus als jij aan het eind van de week 100 euro wilt overhouden, dan helpt het om de winst die je onderweg maakt te noteren. Belangrijk is wel dat je de getallen regelmatig optelt, zodat je de totaalsom telkens ziet toenemen, want daarin schuilt de kracht van het winstboekje.

7. Let op de kleintjes

Geld lekt snel weg en daar spelen marketeers graag op in. Kijk uit voor slechts 3,99 euro of maar 10 euro per maand. Bij een ‘klein’ maandelijks bedrag ga je makkelijker over tot een impulsaankoop. Maar laat je niet voor de gek houden. Reken kleine bedragen altijd meteen door naar de totale uitgave op maand- en jaarbasis. Trek je conclusies en ga niet over tot de aankoop als je budget het niet aankan.

8. Check maandelijks je bandenspanning

Ja hoor, ook aan je auto valt geld te winnen. Laat de bandenspanning van je auto één keer per maand te controleren. Zo rijd je niet alleen zuiniger én veiliger, maar je banden zullen ook minder snel verslijten. Ook op die (dure) kostenpost bespaar je dus. Als je 12 keer per jaar trouw de spanning goed zet, bespaar je elke keer 5 euro, dat levert je elk jaar 60 euro op.

9. Je eigen budgetlimiet

Als je de deur uitstapt is de verleiding nabij: een koffie on the go, schoenen, een leuk jurkje, take away... Hoe kan je besparen zonder jezelf pleziertjes te ontnemen? Stel een maand- of weekbudget op voor leuke extraatjes. Zo kan je van het leven blijven genieten, zonder bergen geld uit te geven. Houd je ook aan dat budget: op is op.

10. Zoek een budgetbuddy

Wist je dat vrienden goede gewoontes van elkaar kunnen oppikken? En wist je dat dat ook opgaat voor hun budgetgewoontes? Breng dus al je vriendinnen met interesse voor geld en geldzaken bijeen voor bijvoorbeeld een maandelijkse lunch. Ze zullen beslist willen meedoen, want je wordt er allemaal beter, en vooral ook rijker van!

Hack je budget, Sara Van Wesenbeeck (Lannoo)
of meer info op barkingdogs.be.

Meer budgetproof artikels:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content