Sven Gatz (51) is Vlaams Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel. Hij staat vooral bekend als de man die subsidies uitdeelt in de culturele sector, over zijn privéleven is weinig bekend. Verrassend genoeg ‘outte’ hij zich tijdens een uitzending van Gert Late Night als gebruiker van antidepressiva.

Sven Gatz: “Journalisten vragen me niet vaak naar details uit mijn privéleven. Hou ik ze zelf een beetje op afstand? Dat is mogelijk, maar ik heb met mijn vrouw de afspraak gemaakt dat ons persoonlijk leven afgeschermd blijft. Anderzijds heb ik de eerste golf van ‘emotie in de politiek’ van heel dichtbij meegemaakt, met Bert Anciaux in de jaren 90. Voor een stukje vond ik het relevant dat kiezers plots wisten wie de mens achter de politicus was, maar finaal gaat het toch over je beleid. Het is zeker geen verwijt aan Bert, maar ik vind dat het een beetje te ver ging. Uiteindelijk gaat het over inhoud en niet over het feit dat je ‘een toffe’ bent. Ik ben ook als de dood voor het Dag Allemaal-syndroom: zodra je in goede tijden in de boekskes komt, staan ze er ook in slechte tijden. Maar bij Gert Late Night had ik een heel ander gevoel. Achter dat programma zit een zeer efficiënte redactie. Tijdens de voorbereidende gesprekken heb ik verteld over mijn depressies en Gert Verhulst heeft heel netjes gepolst of hij er tijdens het programma iets over mocht vragen. Ze wisten natuurlijk hun moment goed uit te kiezen. Die eerste avond op de boot ben je nog professioneel aan het communiceren. De tweede dag kom je al wat meer los. Pas de derde dag kwamen ze tijdens de make-up vertellen dat mijn depressie één van de gespreksonderwerpen van de avond zou zijn. Er was geen script, het was een heel organisch gesprek. Ik denk dat ik het op de best mogelijke manier heb verwoord: niet te lang, niet te kort.

‘Mijn belangrijkste boodschap was dat je echt wel uit dat diepe dal kunt geraken’

Toen het voorbij was, had ik er een goed gevoel over. Als je zo’n bekentenis doet tijdens een ernstig politiek programma, komt het helemaal anders over. Sven Gatz die zoiets vertelt tijdens De Ochtend op Radio 1? Dan gaat het ineens over wat voor harde stiel de politiek is en dat je er soms aan onderdoor gaat. Dat was niet mijn boodschap. Ik wilde gewoon zeggen dat depressie een ziekte is waar heel veel mensen last van hebben. Het had niets met politiek te maken. Als ik een andere carrière dan politiek had gekozen, was het ook gebeurd. Mijn belangrijkste boodschap was dat je dus uit dat diepe dal kunt geraken en dat is volgens mij wel goed overgekomen bij de mensen. Het heeft echt een gevoelige snaar geraakt. Op sociale media en via mail heb ik vijfhonderd reacties gekregen. Daarvan waren er vijf negatief, de rest uitgesproken positief.

Soms vroegen ze zelfs welke pillen ik nam (lacht). Ik zei dan altijd dat ze zich zeker door een dokter moesten laten begeleiden. Ondanks mijn media-ervaring had ik nooit kunnen denken dat de impact zo enorm zou zijn. Ik ben nu wel een fan geworden van het programma. Bij Gert Late Night zie je het echte leven, met een lach én een traan. Het is een correcte spiegel van de samenleving. Ik had geen betere plek kunnen vinden om mijn verhaal te vertellen. Ik heb nu ook het gevoel dat de perceptie over mij is veranderd. Mensen konden zien dat ik iemand van vlees en bloed ben. Maar het is wel genoeg geweest. Ik heb over die depressie gezegd wat ik moest zeggen, meer kan en wil ik niet doen. Dat de dokters en de wetenschap het nu maar overnemen.”

Lees ook:

FOTO: © CIA JANSEN