De verplichte coronapauze heeft ons laten voelen dat het leven ook rustiger en bewuster kan. Maar hoe blijf je trouw aan je voornemens van de voorbije maanden? We vroegen het aan specialisten ter zake. Vandaag: de voordelen van telewerken.

 

Stressloos op kantoor

Ook al kijkt Marij uit naar het weerzien met haar collega’s, ze vreest dat ze op kantoor niet even stressloos zal kunnen werken als thuis.

“Omdat mijn job vrij druk is en gepaard gaat met vele sociale contacten, was het een verademing om rustig thuis te werken. Het is veel eenvoudiger om je hoofd leeg te maken. Je neemt ook sneller korte pauzes waarbij je je computer afsluit, terwijl ik op het werk op mijn stoel zou blijven zitten voor een babbeltje met een collega. Ik ben bang dat mijn opgebouwde structuur zal wegvallen en ik weer volledig in het werk zal worden opgeslorpt. Voordien werkte ik nooit thuis, maar de afgelopen weken hebben me wel aan het denken gezet.”

Tony Crabbe over een leven na de crisis

In ‘een nieuw begin’ blikt bedrijfspsycholoog Tony Crabbe vooruit op een leven na de coronacrisis.

“Ik vind het frappant dat van werknemers verwacht wordt al hun werk alsmaar op dezelfde plek te kunnen doen. Onze productiviteit hangt heel erg af van de situatie waarin we werken: sommige activiteiten vereisen absolute stilte, andere dan weer een bruisende omgeving. Een mix van werkplekken is volgens mij het ideale recept, zodat je je kunt verplaatsen naargelang de taak. Tijdens elke vakantie zeggen we tegen onszelf dat we niet terug willen naar hoe het was. Maar wanneer we nog maar een stap op de werkvloer zetten, vervallen we alweer in oude gewoontes.”

“We moeten de lockdown zien als een grote vergelijkende test. We weten in detail wat beter werkte dan tijdens het kantoorleven en wat niet. Nu is het een kwestie van creatieve manieren te zoeken om die positieve effecten ook op kantoor in te bouwen. Vond je het natuurlijker om korte pauzes te nemen? Op kantoor zit je al snel in cycli van enkele uren achter je scherm. Probeer dan ook regelmatig van je computer weg te stappen voor een koffie. Of geef de planten water.”

“Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat telewerken ons productiever maakt. Als we een shift willen maken, moeten we ook gesprekken aangaan met onze bazen. Het voordeel is dat we nu bewezen hebben dat telewerken ook echt werkt en we niet langer het voordeel van de twijfel moeten vragen. Vertel concreet welk deel van je job je graag van thuis uit zou blijven doen. Zo krijg je algauw een veel positiever gesprek.”

Meer tips en uitleg lees je in Crabbes boek Een nieuw begin (Luitingh-Sijthoff).

 

Meer tips voor meer werkgeluk:

Tekst: Jorik Leemans – Beeld: Getty Images