(Nog) niet op reis? 10 x tips om ook thuis je batterijen op te laden

Boek jij deze zomer geen reis of sta jij te popelen tot je binnenkort ook kunt vertrekken? Ook thuis kun je de batterijen opladen. Wij geven tien tips om thuis tot rust te komen en de nodige energie te vinden. 

1. Neem je verlof effectief

Nu we met z’n allen veel meer thuiswerken, is het veel moeilijker om werk en privé goed gescheiden te houden. Tijdens die week toch nog snel je mails checken, een online vergadering bijwonen of op vrije momenten toch snel achter je bureau kruipen, is géén goed idee. Je kunt pas genieten van je verlof als je even helemaal kunt loskoppelen. Sluit de bureau van de home office achter je dicht, en doe ze tijdens je verlof niet meer open. Hetzelfde geldt trouwens ook voor je weekends en/of vrije dagen: die dienen om tussentijds op te laden, niet om extra werk te verrichten.

2. Bouw je rust op

Verwacht niet dat je na een stressvolle periode meteen vanzelf kunt ontspannen. Het vergt even tijd om je hoofd in rustmodus te krijgen. Het helpt om iets actiefs te doen: je bureau opruimen bijvoorbeeld, een grote kuis houden of enkele huishoudelijke taken.

3. Maak tijd voor energieboosters

Zoek uit waarvan jij energie krijgt. Mensen die je altijd een grote glimlach bezorgen, activiteiten waar je heel gelukkig van wordt of simpelweg een boek lezen: je hoeft niet altijd de grootste plannen te hebben om energie op te laden. Maakt tijd voor die energiegevers! 

Voor perfectionisten is het moeilijk om los te laten. Is het niet het werk, dan wel die strenge huishoudelijke to-do-lijst. Wil je je batterijen opladen, dan heb je best even lak aan alle verplichtingen

4. Plan die leuke uitstapjes

Je hoeft geen weken verlof te hebben om te genieten van leuke uitstapjes. Van een avond met vriendinnen in een zomerbar tot een bezoekje aan een museum of dansen op een lokaal festival: ook vlak bij huis zijn er heel wat toffe activiteiten. Groots is daarom zeker niet altijd beter.

5. Durf loslaten

Die drie wasmanden die op je wachten of die rommelige keukentafel lopen heus niet weg. Durf tijdens je verlof die strenge zelf ingevoerde regeltjes rond het huishouden los te laten. Je mag gerust genieten, impulsief ja zeggen tegen die vriendin die vraagt of je komt zwemmen of een dagje shoppen als je er nood aan hebt. Deze periode draait om genieten.

6. Ga lekker op restaurant

Net zodat je dat huishouden goed kunt loslaten, is het een prima idee om wat vaker op restaurant te gaan. Die nieuwe plek waar je al lang wilt gaan of dat ene restaurant dat je wel eens wilt testen: dit is het moment.

7. Kies bewust in wat en wie je tijd steekt

Het is verleidelijk om je verlof te gebruiken om eindelijk af te spreken met die studievriendin die je al 5 jaar niet meer zag of die ellenlange to do list met taakjes af te werken. Maar je hebt enkel de tijd die je hebt: kies bewust om af te spreken met familie en vrienden die je energie bezorgen, en wil je echt tot rust komen? Zorg dan dat die ‘moetjes’ beperkt blijven. 

8. Laat ruimte in je agenda

Van de ene afspraak naar de andere hoppen is leuk, maar zorgt ook dat er weinig tijd overblijft om te landen. Voorzie voldoende witruimte in je agenda: dat zijn momenten waarop je impulsief ja kunt zeggen tegen die leuke uitnodiging, maar net zo goed gewoon in de sofa kunt hangen en een heel nieuw seizoen van je favoriete serie te bingen. Zorg dat er tijd overblijft om even niets te doen of rond te lummelen. Verveling is soms goed voor je!

9. Trek de natuur in

Dé manier bij uitstek om je hoofd leeg te maken is door de natuur in te trekken. Lees je boek eens op een bankje in het park, wandel door het bos met je partner of trek er zelf op uit. Ook heerlijk koel op (te) warme zomerdagen.

10. Leg je smartphone aan de kant

Hoewel je zou willen, kun je niet naar ieder festival, ieder feestje of elke hippe zomerbar. Bespaar je zelf FOMO en laat je smartphone vaker aan de kant liggen tijdens je verlof. Bespaar je de prikkels en laat je brein echt even rusten. En van die verre reizen op Instagram dreig je ook alleen maar jaloers te worden. Wees blij met de tijd die je hebt, en vul hem in hoe jij dat lekker wilt.

Meer tips om je batterijen op te laden:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content