Na een tijd merkte ik dat ik alleen maar meer van Willem hield, nu ik wist hoe het zat. Ik besefte nog meer hoe speciaal onze onderonsjes waren geweest in mijn puberteit, toen ik vaak botste met mijn moeder. Hij nam het altijd voor mij op en ik mocht hem altijd bellen om mij diep in de nacht van een feestje te komen halen. Bloedband of niet, hij was er toch mooi voor mij geweest. Altijd. Zoals Willem had voorspeld, kwam mijn nieuwsgierigheid langzaamaan naar boven. Wie was Paul? Leefde hij nog? Dat kon mijn moeder meteen bevestigen, want dat hadden zij en Willem al uitgezocht. Ze wist zelfs waar hij woonde. Ze vertelde ook dat hij tot mijn vijftiende nog weleens had gebeld om te horen hoe het met mij was. Kennelijk was hij lang benieuwd gebleven. Maar was dat nu nog zo?

Zeven maanden na de dood van Willem zocht ik contact. Ik heb eindeloos over mijn mail gedaan. Bellen durfde ik niet. Wat zeg je in zo’n geval: ‘Hoi, je spreekt met je dochter?’ Toen ik het bericht eindelijk verstuurde, trilden mijn handen. Twintig minuten later ging mijn gsm over. Een onbekend nummer. Paul durfde het kennelijk wél aan. Met kloppend hart nam ik op. ‘Wanneer spreken we af?’ vroeg hij, eveneens met trillende stem. Nooit eerder ben ik zo zenuwachtig geweest als die avond, nu ruim twee jaar geleden. Ik wist ook niet goed wat ik er precies van verwachtte. Ik moest gewoon weten wie Paul was, ik wilde zijn verhaal horen. Ik vond ook dat hij er recht op had om mij te zien, om te weten wat er van mij geworden was. Maar of ik een band zou voelen, of die kon groeien? Ik had geen idee, wist zelfs niet of ik dat wel wilde, maar er was meteen een diep gevoel van connectie. Ik heb dat gevoel enkel eerder gehad toen ik mijn huidige vriend ontmoette. Bij hem wist ik vanaf het eerste moment: dit klopt. Exact datzelfde gevoel had ik bij Paul.

“Het kwam door zijn ogen: zo rustig, zo vertrouwd. Misschien kende ik ze nog van heel lang geleden, toen ik een baby was?”

Lees verder op de volgende pagina

1 2 3 4 5
bekijk op één pagina

Wil je nog meer getuigenissen lezen? Lees dan hier alles over Gwen die haar ex op heterdaad betrapte en ontdek het verhaal van Filip die blij is omdat hij (bijna) niets lust.

Openingsbeeld: stockbeeld.

Lees ook:

Is dit de meest racistische commercial ooit?

Een kijk in de woning van de Obama’s na het witte huis