Langzame ontdekkingstocht

We begonnen te praten en zijn dat uren achtereen blijven doen. Paul vertelde dat hij zijn hele leven was blijven hopen dat ik zou opduiken. Zelf had hij inmiddels ook een gezin, met twee andere dochters, maar hij was mij nooit vergeten. Hij wist dat ik niet op de hoogte was van zijn bestaan en had daarom besloten dat het initiatief tot eventueel contact bij mij moest liggen. Hij wilde mijn leven niet overhoophalen, maar wat was hij blij nu hij me zag en wist wat er van mij geworden was. Toen ik hem vertelde over mijn studie en mijn job, zag ik een fonkeling van trots in zijn ogen. Kennelijk voelde ik echt als een deel van hem. Andersom was dat nog niet het geval. Ik vond hem meteen leuk en ja, er was verbinding, maar ik had geen vader-dochtergevoel. Ik had al een vader, al was die dan overleden, en had geen behoefte om zijn plek opnieuw te vullen, maar ik wist wél dat ik Paul graag beter wilde leren kennen.

Het daaropvolgende jaar was een voorzichtige ontdekkingstocht. We belden, mailden, zochten elkaar soms op. Pas na lange tijd ontmoette ik zijn vrouw en dochters, die altijd van mij geweten hebben. Zijn dochters vonden het in eerste instantie moeilijk, merkte ik. Alsof ze me toch als een bedreiging zagen. Het is allemaal erg langzaam gegaan, maar onze band werd steeds steviger. Inmiddels ben ik verknocht geraakt aan Paul. Nee, hij is geen plaatsvervangende vader, maar hij voelt wel als familie. Als iemand die bij me hoort, met wie ik me verbonden weet en die niet meer weg te denken is.

Als er iets belangrijks in mijn leven gebeurt, wil ik dat met hem delen. Ook mijn zorgen en twijfel bespreek ik met hem. Hij geeft me altijd goede raad. Ik ben best koppig, maar van hem neem ik dingen aan, net zoals ik dat van Willem deed. Ik ben heel erg blij met Paul. Willem kan hij nooit vervangen, hij blijft mijn vader, en ik mis hem nog elke dag. Maar ik ben heel blij dat hij er bij mijn moeder op heeft aangedrongen dat ze mij hun geheim zou vertellen.

1 2 3 4 5
bekijk op één pagina

Wil je nog meer getuigenissen lezen? Lees dan hier alles over Gwen die haar ex op heterdaad betrapte en ontdek het verhaal van Filip die blij is omdat hij (bijna) niets lust.

Openingsbeeld: stockbeeld.

Lees ook:

Is dit de meest racistische commercial ooit?

Een kijk in de woning van de Obama’s na het witte huis