Om uit te leren: van deze 5 dingen hebben 65-plussers het meeste spijt

‘Leef elke dag alsof het je laatste is’, een spreuk die we door onze drukke levens helaas te vaak vergeten. Maar wat zou je anders doen? Gerontoloog Karl Pillemer stelde aan 1.500 65-plussers de vraag ‘waar heb je het meest spijt van?’ Dit waren de 8 meest voorkomende antwoorden. Iets om regelmatig aan te denken dus.

“Als je aan het einde van je leven nergens spijt van hebt, heb je waarschijnlijk geen spannend leven gehad”, vertelt Karl Pillemer. Voor zijn boek ‘30 Lessons for Living: Tried and True Advice from the Wisest Americans’, interviewde hij 1.500 mensen boven de 65 over hun leven. “Mensen hebben vaak spijt van hoeveel zorgen ze zich gemaakt hebben, hoe mensen hun tijd verspild hebben, banale ruzies en wraak.” Dit is de top 5.

1. Niet goed nadenken over je partnerkeuze

De 65-plussers waren het er mee eens dat de juiste partner een van de belangrijkste beslissingen is die een mens maakt. Nu ze erop terugkijken, hebben velen het gevoel dat ze er niet genoeg hebben nagedacht over hun keuze. “Een vrouw in een slechte relatie vertelde: ‘het is beter niet te trouwen, dan met de foute persoon in het huwelijksbootje te stappen.’ Anderen leerden hun fout dan weer door een eerste slechte huwelijk.”

Advies: neem tijd om iemand goed te leren kennen vooraleer je echt te binden. Wees zeker dat die ene dé juiste is.

2. Een familieruzie niet oplossen

Sommige van de ongelukkigste mensen waren diegenen die een discussie hadden gekregen met een kind en daardoor geen contact meer hadden met zoon of dochter. Bijna allemaal wilden ze dat ze harder geprobeerd hadden om het goed te maken, om vergeving gevraagd hadden of sorry gezegd hadden voor het te laat was.

Advies: je bent gelukkiger als als je geen ruzies hebt. Of het nu om kinderen, zussen of vrienden gaat... Zeg sorry, praat dingen uit en maak het goed.

3. Niet zeggen wat je voor iemand voelt

Zeg jij te weinig hoe graag je iemand ziet? Je bent niet alleen, maar veel 65-plussers hebben er spijt van. Misschien durf je niet goed te vertellen dat je verliefd bent op iemand, maar het kan ook gaan over familie, vrienden en partner vertellen hoeveel ze voor je betekenen.

Advies: Wacht er niet mee, gewoon doen! Je krijgt er waarschijnlijk veel liefde voor terug.

4. Niet genoeg reizen

65-plussers die niet meer kunnen reizen, zouden heel graag nog een trip maken. Zelfs mensen die heel wat landen hebben gezien, zeiden bijvoorbeeld: ‘maar Japan heb ik nog niet gezien.’

Advies: Luxueuze spullen zijn leuk. Maar een prachtige handtas of huis om mee uit te pakken, laten je niet de wereld zien. Boek een reis. Nu. Het zal je écht gelukkiger maken. 

5. Te veel tijd spenderen aan piekeren en zorgen maken

Oh we kunnen er wel wat van. Ons zorgen maken over potentiële dingen die misschien kunnen mislopen en hoe we er dan mee zouden omgaan. En dat terwijl we er totaal geen controle over hebben. Voor heel wat van de 65-plussers geldt dat ook, maar zij hebben er spijt van.

Advies: het leven is kort. Je zult zeker spijt hebben van de weken en maanden die je gespendeerd hebt aan nutteloos, zelfdestructief gepieker. Je zou écht willen dat je die tijd terugkreeg. Stop gewoon met piekeren.

Meer tips:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content