58,5% van de jonge Belgen voelt zich maandelijks slecht in zijn vel op het werk. De
belangrijkste reden hiervoor is het zich niet gewaardeerd voelen op het werk.
cijfers roept Agilitas werknemers op om meer te luisteren naar hun buikgevoel. “Je goed voelen in je job is voor je eigen welzijn heel belangrijk, maar ook voor werkgevers is het een must”, vertelt Leen Martens, woordvoerder van Agilitas. “Een gelukkige werknemer maakt productiever.” Ze raadt aan om te luisteren naar ons buikgevoel. “Er is duidelijk sprake van een mismatch tussen de verwachtingen van jonge Belgen en die van vele werkgevers. En dan gaat het niet enkel over de taken die je elke dag uitvoert, maar ook over je persoonlijkheid en de bedrijfscultuur. Al die zaken moeten perfect met elkaar matchen. Pas jij eerder bij een bedrijf met een losse sfeer waar je je eigen weg moet zoeken of eerder in een resultaatgerichte cultuur met veel uitdaging? Belangrijke vragen waar je rekening mee moet houden.

Opvallende cijfers

Dat we ons niet gewaardeerd voelen, is de belangrijkste factor voor een slecht buikgevoel. Maar ook strakke deadlines, klanten en de work-life balans spelen een rol. Dit is de top 5 van redenen voor een negatief buikgevoel.

Top 5 redenen voor een slecht buikgevoel op het werk:

1. Ik voel me niet gewaardeerd op het werk: 14,3%
2. Strakke deadlines: 13%
3. Veeleisende klanten: 12,3%
4. De weg van en naar het werk is stresserend (files, openbaar vervoer): 11,8%
5. Mijn work-life balans is niet in evenwicht: 11,6%

Tijd voor een nieuwe job?

En toch is de grote meerderheid van de Belgen die zich wel eens slecht voelen op het werk, niet op zoek naar een nieuwe job. Meer dan de helft (53,3%) van de Belgen heeft er eigenlijk al vrede mee genomen dat het werk hen vaak een slecht buikgevoel geeft. 73,1% onderneemt geen stappen om op zoek te gaan naar een nieuwe job. Dit is alarmerend, volgens Leen. “Uit deze cijfers blijkt dat heel wat mensen hun buikgevoel niet volgen als het gaat over werk. Nochtans speelt je goed voelen in je job een belangrijke rol in ons algemeen geluksgevoel. Vandaar onze oproep om meer te luisteren naar je buikgevoel en te gaan voor een job die perfect aansluit bij je noden en ambities. We zijn ervan overtuigd dat mensen die op basis van hun buikgevoel een keuze maken veel bewuster in het leven staan, hun talenten echt benutten, meer bijleren, productiever zijn en vooral gelukkiger zijn.”

Lees verder op de volgende pagina

1 2 3
bekijk op één pagina

Meer over geluk & werk: