Veel deadlines, discussies met je partner of te veel verplichtingen… We hebben allemaal weleens stress. Natuurlijk kun je yoga doen of een potje mediteren. Maar dat werkt niet altijd, bovendien kun je er nog meer stress van krijgen, want wanneer plan je dat in hemelsnaam in die drukke agenda in? Volgens onderzoekers is er wel een trucje dat je binnen 12 minuten rustiger maakt. Het proberen waard!

Het onderzoek werd gepubliceerd in de Journal of Happiness. Volgens de onderzoekers ervaart iedereen stress, dat is biologisch en maakt ons lichaam klaar om te reageren op gevaar. Het heeft dus eigenlijk een positieve functie. Al zijn er sommigen die té vaak stress ervaren, en dan is het minder goed nieuws. Stress kan je gefrustreerd en uitgeput maken, wat dan weer niet goed is voor de productiviteit of de relaties om je heen. Volgens de onderzoekers kun je gewoon dankzij vriendelijkheid je stressniveau verminderen en je humeur een boost geven. Aha, zalig nieuws!

Hoe pak je het aan?

De onderzoekers lieten studenten gedurende 12 minuten rondlopen in een gebouw en verschillende vriendelijkheid-strategieën uitproberen. Wat bleek de beste strategie? Anderen het beste toewensen en positieve gedachten over anderen creëeren. De groep die dit deed had minder angst, was gelukkiger, empathischer, zorgzamer én voelde meer verbondenheid met andere mensen.

Met andere woorden: voel je je gestresst en kan je humeur wel een boost gebruiken? Kijk dan naar de mensen om je heen en wens hen goede dingen toe. ‘Ik hoop dat deze persoon heel gelukkig is met zijn leven’, ‘ik hoop dat haar partner top is’ of ‘ik wens deze persoon allemaal maar mooie dingen toe’, zijn enkele voorbeelden. Slechts na het experiment van 12 minuten voelde de groep die dit deed zich beduidend beter dan andere groepen. Zeker het proberen waard dus! En als je zelf geen effecten ondervindt, maak je er op zijn minst anderen gelukkig mee.”

Meer over stress & welzijn:

(Bron: Libelle.nl)