Onderzoek: dit is veel waardevoller voor je geluk dan geld

Toegegeven, wij maken ook een vreugdedansje als we die ene it-bag kunnen scoren, als we eindelijk genoeg gespaard hebben voor die luxueuze vakantie of als we opslag krijgen. Toch is er iets dat nóg waardevoller is dan geld, tijd namelijk.

Hier lees je 7 dingen die je écht moet vermijden als je gelukkiger wilt zijn

Een ambitieuze job, een interessant sociaal leven, een bloeiende relatie en als eventueel nog enkele rondhuppelende kinderen... We hebben het allemaal druk, en tijd is ons zeer kostbaar. Oh want hoe zalig zou het zijn als we wat meer tijd hadden? Natuurlijk kun je tijd kopen, als je er wat geld tegenaan smijt. Het is dan ook een centrale vraag in ieders leven: geven we geld uit om tijd te besparen (een poetsvrouw, een gezonde afhaalmaaltijd,...) of spenderen we tijd om minder geld uit te geven? Als het van je geluk afhangt haal je die portemonnee maar best boven volgens nieuw onderzoek.

Uit de studie, gepubliceerd in The Proceedings of the National Academy of Sciences, blijkt dat geld uitgeven om tijd te besparen zorgt dat je minder stress hebt over de beperkte tijd in je dag en je daarom ook effectief gelukkiger bent.

Gelukkig dankzij de poetsvrouw

Voor het onderzoek werden in totaal ongeveer 4.500 mensen geïnterviewd in Amerika, Denemarken, Canada en Nederland. Er werden vragen gesteld over hun algemene welzijn, hun tijdbesparende aankopen (Een taxi nemen, afhaaleten bestellen, hulp voor het huishouden inschakelen of geld besteden om iemand boodschappen te laten doen). In een volgende ronde werd nog eens gepolst naar zulke aankopen (breder bekeken) van 1.800 Amerikanen.

Zo’n 28% van de respondenten gaf aan geld te besteden aan het besparen van tijd. Degenen die hier geld aan uitgaven, gaven ook aan gelukkiger te zijn. “Mensen die geld uitgeven om tijd te besparen – bijvoorbeeld betalen om vervelende huishoudelijke taken te doen – voelen zich gelukkiger”, zegt Ashley Whillans, assistent professor aan de Harvard Business School en leider van het onderzoek. Je wordt dan weer niet gelukkiger als je het geld gebruikt voor materiële aankopen.”

Het perfecte excuus om de poetsvrouw nog eens te laten langskomen, die berg strijk weg te brengen en met een gezonde afhaalmaaltijd voor de tv te gaan zitten vanavond. Benen omhoog en genieten maar.

 

Meer artikels over welzijn & geluk:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content