Op deze 5 manieren vermijden succesvolle mensen uitstelgedrag

We stellen allemaal wel eens uit, zeker als er vervelende taken op ons liggen te wachten. Maar dat is geen goed idee. Dit is hoe succesvolle mensen meteen aan de slag gaan en stoppen met uitstellen.

Lees hier ook wat succesvolle mensen doen na het werk

Je hebt nog enkele vervelende taken op de planning staan en vanavond wilde je gaan joggen. Hm, die taken kunnen we morgen ook nog aanpakken. En het regent vandaag, misschien moet ik dat joggen even uitstellen tot een andere dag. Herkenbaar? De kans is groot. Want bijna iedereen heeft wel eens de neiging om uit te stellen. Maar wil je succesvol zijn? Dan zet je beter even door. Dit doen succesvolle mensen om dat uitstelgedrag aan te pakken.

1. Ze voelen zich verantwoordelijk

Maak met jezelf een afspraak om dingen af te krijgen. Op die manier voel je je verantwoordelijk. Schrijf bijvoorbeeld je doelen op, houd een to-do-lijst bij op papier of in je telefoon. Succesvolle mensen herinneren zichzelf aan taken op verschillende manieren. Hang bijvoorbeeld een post-it aan je computerscherm, maak een lijstje en zet belangrijke taken in de agenda van je mailbox. Telkens als je je taken ziet, voel je je verantwoordelijk om ze ook uit te voeren. Vertel ze bovendien aan collega’s, bazen of vrienden. Op die manier voel je je extra verantwoordelijk en zij zullen je erover aanspreken als je ze uit het oog verliest.

2. Ze blijven weg van sociale media

Het is verleidelijk om tijdens de werkuren snel even je Whatsapp te controleren, op Facebook te kijken of de laatste nieuwtjes te lezen. Maar succesvolle mensen focussen zich op slechts één taak, de taak die ze moeten uitvoeren. Om diezelfde reden bekijken ze hun mails ook maar enkele keren per dag, op vaste tijdstippen. Door je mailbox te sluiten word je niet afgeleid telkens er een mailtje binnenkomt.

3. Ze plannen

Alles staat of valt bij een goede planning. Hoe vaak start je je werkdag, begin je te bekijken waaraan je moet werken en ben je dan eigenlijk je mailtjes aan het lezen? Als je je dag start zonder een idee waaraan je eigenlijk moet beginnen, is het veel eenvoudiger om uit te stellen. Probeer daarom de dag op voorhand al je takenlijstje voor de volgende dag af te maken. Denk daarbij na wat je de dag zelf hebt gedaan en wat je nog moet doen. Bekijk bovendien wat de hoogste prioriteit heeft.

4. Ze breken een grote taak op in meerdere kleine taken

Grote taken kunnen al snel overweldigend aanvoelen. Succesvolle mensen weten dat maar al te goed. Daarom splitsen ze hun taken op in kleinere taakjes. Zorg dat de punten op je lijst meetbaar en realistisch zijn. Een auteur zou bijvoorbeeld niet als doel hebben ‘schrijf boek’, maar wel ‘schrijf vandaag minstens 1000 woorden.’

5. Ze zijn zelfbewust

De meeste succesvolle mensen zijn zich bewust van hun eigen sterktes en zwaktes. Als je weet waarom je uitstelt, is het ook gemakkelijker om je uitstelgedrag aan te pakken. Neem een stapje terug en vraag jezelf af waarom je uitstelt. Verveling, gebrek aan zelfvertrouwen of je overweldigd voelen zijn maar enkele van de mogelijke redenen. Door daar bewust van te zijn kun je de oorzaak aanpakken.

Meer artikels over carrière:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content