Origineel geboortecadeau: Ilse gaf hartsvriendin Eva een strandcabine bij de geboorte van haar dochter

Toen hartsvriendin Ilse voor een derde keer zwanger was, wilde Eva haar een leuk geboortecadeau schenken. Het werd een strandcabine voor metenkindje Rosie, ideaal voor Ilse met grote liefde voor de kust.

Ilse: “Eva en ik kennen elkaar sinds ons twaalfde. We groeiden op als hartsvriendinnen in Koksijde, met het zand tussen onze tenen. Samen beleefden we heel wat avonturen op het strand. Ik ben ook redder geweest, en Eva was toen zo vaak in de buurt dat ze een beetje onofficieel redder was (lacht). Nadat we samen op kot hadden gezeten, vond Eva werk bij een reclamebureau in Brussel, ik bleef een jaar of negen in Gent plakken, maar de lokroep van de zee werd te sterk, waardoor ik terugkeerde naar Koksijde.

Door die terugkeer zagen we elkaar niet meer regelmatig, maar als we elkaar zagen hadden we zoveel te vertellen dat we maar niet uitgebabbeld raakten. Toen ik enkele jaren geleden door een zware periode ging, kwam bij mij het besef hoe belangrijk Eva echt voor mij was. Zij was er op de momenten dat ik het lastig had, en voor mij was dat zo’n eyeopener dat het een evidentie was toen ik zwanger was van mijn derde kindje: Eva zou meter worden. Gelukkig zei ze direct ja.”

‘De sfeer aan de cabine is anders dan als je onder vriendinnen een koffie gaat drinken’

Eva: “Ik wilde een leuk geboortecadeau, maar doordat Rosie het derde kindje was, was de baby-uitzet al geregeld. Als ik op bezoek ben bij mijn ouders in Koksijde, fiets ik vaak met mijn zoon Bobby door de duinen naar het strand van Sint-André. Als we daar rond vijf uur rondhingen, zagen we de mensen van de cabines een fles wijn opentrekken, en bedacht ik dat dat toch erg fijn moest zijn. Plots was mijn idee er: ik zou Rosie een strandcabine voor het leven schenken op Sint-André. Zo hadden we een plek om elkaar te zien, en hoefde Ilse niet telkens alles naar het strand te sleuren voor haar drie kinderen. Ik zag het volledig voor me (lacht).”

Ilse: “Sint André is het rustigste stukje strand van Koksijde, waar vooral locals komen, en weinig toeristen. Er is ook niks van bebouwing, wat het een heerlijke plek maakt. Vaak hebben we zicht op de paardenvissers, en er is een surfschool vlakbij. Voor we de cabine lieten maken, hebben we goed nagedacht over wat we wilden. Mijn man heeft er daarna heel wat tijd in gestopt, en dat is er ook aan te zien.”

Eva: “De stijl vanbinnen is wat Scandinavisch, in plaats van een vloer van linoleum is die van Rosie met mooi parket. Heel wat bezoekers zeggen dat onze cabine de mooiste van het strandje is, en dat vinden we natuurlijk fijn. Mijn Deense man spreekt over hyggelig: Deense gezelligheid.”

‘De cabine is bovenal een investering in onze vriendschap’

Ilse: “Eva en ik hebben allebei een sleutel van de cabine. We hebben een Whatsappgroepje met vrienden, en zodra het weer oké is, sturen we een berichtje. Heel ongedwongen. Wie zin heeft, komt af. De kindjes spelen met papieren bloemen zoals vroeger, wat heerlijk nostalgisch is om naar te kijken. De sfeer aan de cabine is anders dan als je onder vriendinnen een koffie gaat drinken. Soms zitten we een hele dag op het strand, en dan lach je heel wat af, maar je voert ook gesprekken met elkaar die aan de ribben kleven. Ook na school is de cabine op een mooie dag de ideale plek om nog even tot rust te kopen. Alleen al de weg ernaartoe tussen de duinen geeft een vakantiegevoel. Eva heeft Rosie het mooiste cadeau gegeven dat een kind zich kan dromen. En daar ben ik haar, samen met al onze vrienden, enorm dankbaar voor.”

Eva: “De cabine is bovenal een investering in onze vriendschap.”

Lees meer getuigenissen:

Tekst: Kelly Deriemaeker
Foto: Duncan De Fey

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content