‘Plots leek hij van de aardbol verdwenen’: 5 x getuigenissen over ghosting

Online daten is anno 2020 dé manier om een nieuwe partner te vinden. Maar wat als je potentiële date opeens niet meer antwoordt? Auteur en onderzoeker Elisabeth Timmermans deed onderzoek naar ghosting. “85% van de online daters gaf aan minstens 1 keer het slachtoffer geweest te zijn van ghosting. 63% zei dan weer zelf dader te zijn geweest. Wij vroegen 5 mensen naar hun ervaring met het fenomeen.

Waarom ghosten we en wat is de impact? Elisabeth Timmermans deed er onderzoek naar. Hier lees je over de resultaten.

5 x getuigen vertellen over ghosting:

Lise (37) sprak maanden af met een jongen tot hij opeens verdween

“Toen ik Staf leerde kennen op een feestje was ik niet meteen onder de indruk, maar we konden zo goed praten dat ik hem steeds boeiender begon te vinden. We spraken regelmatig af om gezellig bij hem thuis te eten of om een uitstapje te maken. Het viel mij op het moment zelf niet op dat hij nooit in onze eigen omgeving wilde afspreken. En dat hij slechts 1 à 2 keer per week iets wilde doen, stak ik op zijn drukke werkagenda. Toen hij enkele maanden later opeens van de aardbol verdween, ben ik hem gaan opzoeken op Facebook en heb ik zijn familie en vrienden aangesproken. Dat vergde veel energie en geduld, maar hij bleef door mijn hoofd spoken. Zijn vrienden wisten me uiteindelijk te vertellen dat ik mij beter uit de voeten maakte. Staf had al jaren een vriendin en die had onraad geroken. Uit angst liet hij mij vallen. Natuurlijk wist ik meteen dat hij niet de ware was voor mij, maar het heeft me verschrikkelijk veel tijd gekost om erover te raken, want ik was écht verliefd.”

Tim (24) kon bij niemand terecht met zijn verdriet

“Op Tinder of Grindr gebeurt het wel vaker dat mannen opeens het gesprek afsluiten zonder duidelijke reden. Maar toen het bij Pieter gebeurde, deed het wel iets met me. We waren al zo’n drie maanden en het sturen en de gesprekken werden steeds diepgaander. Ik vertelde hem mijn diepste geheimen en Pieter leek dat ook te doen. Toen hij na drie maanden opeens verdween, was ik daar echt even niet goed van. Maar wat ik nog erger vond, was dat ik er bij niemand mee terecht kon. Vrienden konden niet begrijpen dat ik verdrietig was om iemand die ik nooit had gezien. En dat terwijl ik echt hartzeer voelde.”

“Ik trok mijn stoute schoenen aan en vroeg hem op de man af naar uitleg. Maar ik kreeg nooit een antwoord...”

Elke (33) zag haar date telkens terug online komen, maar kreeg geen antwoord

“Ik wilde net alle datingapps van mijn telefoon verwijderen toen ik aan de praat raakte met Bjorn. Wat startte met wat onschuldig geflirt, werden al snel diepgaande gesprekken. Het verdriet om mijn overleden vader, vorige slechte relaties en mijn onzekerheden; geen enkel onderwerp bleef onaangeroerd. Ik was best bang om op date te gaan, maar na twee maanden praten zijn we er toch voor gegaan. Voor mij voelde het als de perfecte match, mijn verbazing was dan ook groot toen hij na onze date niets meer liet weten. Hij leek wel van de aardbol verdwenen, ik werd ongerust. Even dacht ik dat hij misschien een ongeval had gehad, maar toen ik via Whatsapp zag dat hij de hele tijd online kwam, wist ik dat er iets anders moest zijn. Ik trok mijn stoute schoenen aan en vroeg het hem, maar ik kreeg nooit een antwoord.”

Evelien (38) geeft toe dat ze zelf een ghoster was

“Ik ben zeker geen harteloos mens en als ik niet geïnteresseerd ben, sluit ik dates altijd netjes af. Maar bij Bram lag het net iets moeilijker. Tijdens de eerste online gesprekken wist ik al niet zeker of hij iets voor mij was, maar ik wilde hem een kans geven. Op onze date voelde ik totaal geen klik. Toch vond ik het moeilijk om hem dat te zeggen: hij vertelde hoe onzeker hij is, dat hij vaak door vrouwen werd afgewezen en dat hij droomde van de liefde. Toen hij mij op het einde van de date probeerde te kussen, draaide ik mijn hoofd om. Ik vond het pijnlijk, maar iemand kussen uit medelijden leek mij een brug te ver. Toen hij na de date stuurde dat hij zo snel mogelijk terug op tweede date wilde, en dat hij zich zo goed voelde bij mij, durfde ik niet meteen te antwoorden. Een dag later stuurde hij al een boze sms om te zeggen dat alle vrouwen hetzelfde zijn en dat het al niet meer hoefde. Ik stuurde nog een berichtje om te zeggen dat het niet aan hem lag, maar toen er nog allemaal vragen én een scheldtirade volgde, ben ik gewoon gestopt met antwoorden. Ik had geen zin in een discussie en uiteindelijk kies ik zelf aan wie ik tijd en energie spendeer.”

Maud (26) verloor haar zelfvertrouwen nadat ze geghost werd 

“Op datingapps gebeurt het wel vaker dat mannen opeens niet meer antwoorden. Op zich trek ik er mij niet veel van aan. Maar bij Sebastiaan was het anders. We hadden leuke gesprekken en hij zag er knap uit. Na de eerste date merkte ik dat het aantal berichtjes afnam. ‘Het is niet zo’n stuurder’, hield ik mezelf voor. Toen hij vroeg naar een tweede date, ben ik er voor gegaan. Hij kookte voor me en we keken een film. Nu ja, van die film hebben we niet veel gezien, van het een kwam al snel het andere. Het was snel, maar ik genoot echt van die vrijpartij. Daarna werd het terug stil. Toen hij me na een week terug stuurde, werd het me duidelijk dat hij eigenlijk enkel seks wou. Pijnlijk. Dus ik sprak hem erop aan, maar toen ik mijn gevoelens uitte, kreeg ik geen antwoord meer. Het heeft mij maanden gekost om er overheen te raken, niet alleen omwille van hem, wel omdat mijn zelfvertrouwen een enorme knak kreeg. Ben ik enkel goed genoeg voor de seks, maar niet voor een relatie? Ben ik niet knap genoeg of ben ik gewoon niet zo tof? Dat soort vragen spookten maandenlang door mijn hoofd. Tot ik Pieter ontmoette, wij hebben ondertussen een relatie en hij liet me inzien dat die jongen gewoon een eikel was.”

 

Meer uit onze relatiegids:

Dit artikel maak deel uit van ons relatiedossier. Meer lezen? Klik hier

Spread love, not corona! 2020 is op z’n zachtst gezegd een speciaal jaar. Om wat extra liefde de wereld in te sturen, komen wij bij Feeling met een groot relatiedossier. Waarom stappen steeds meer mensen af van klassieke monogamie? Zijn we ook anno 2020 nog steeds te preuts wanneer het op het ontdekken van onze eigen seksuele verlangens aankomt? Hoe maak je van je nieuwe plusfamilie een succes? En hoe goed zijn we eigenlijk nog in échte intimiteit? Je leest het allemaal en nog veel meer in ons relatiedossier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content