4 x praktische tips voor een betere work-lifebalans
Minder werken, terwijl je meer gedaan krijgt? Volgens psychotherapeut, expert in work-life balance en burn-outpreventie Anneleen De Lille kan het. “Een magische tijdsplanning is er niet, dus we moeten leren prioriteren en leren ‘nee’ zeggen.” Enkele tips voor een betere work-lifebalans, richting een productiever en efficiënter werkritme.
“Om voldoening uit je werk (en persoonlijke leven) te halen, moet je niet urenlang achter je computerscherm zitten. Zorg dat je je brein kent en weet wat er nodig is om productief aan de slag te gaan én het tempo ook vol te houden. En weet: met een lichtjes andere aanpak, kan je soms veel meer bereiken.” Enkele concrete tips van Anneleen De Lille voor een betere work-lifebalans.
1. Denk na over jouw prioriteiten en durf te reflecteren
Leer nadenken over jouw prioriteiten: “Maak elke week je top drie van zaken die jij de komende week voorrang wilt geven. Bijvoorbeeld werk, gezin en sport. Bij elke beslissing die die week volgt, kan je aftoetsen of jouw top drie in gevaar komt. Ben je een week erg moe, plaats je ‘gezondheid’ bovenaan je prioriteitenlijstje en zullen andere zaken hiervoor moeten wijken. Schrijf het lijstje op, die visuele prikkel maakt een grotere impact dan er enkel over nadenken.”
Bouw reflectiemomenten en denk na over jouw prioriteiten, jouw goals op langere termijn en wie jij wilt zijn als persoon. “Die momenten kunnen altijd en overal plaatsvinden. Neem pen en papier bij de hand: teken kolommen voor elk levensdomein (gezin, sociaal leven, werk, sport, gezondheid, cultuur, reizen..., red.) en schrijf naast elk domein hoeveel belang je eraan hecht. Gebruik gerust een cijfer van één tot tien: tien is heel belangrijk, één is niet belangrijk. Daarnaast noteer je, eveneens met behulp van een cijfer, hoeveel aandacht je aan dit deel van je leven hebt gegeven in de voorbije periode. Op die manier zie je snel of de getallen al dan niet overeenkomen en waar er veranderingen nodig zijn.”
“Toets af met je gezinsleden, vrienden, collega’s... hoe zij vinden dat jij overkomt. Komt wat anderen van jou denken niet overeen met hoe jij wÃl zijn – of hoe jij eigenlijk écht bent – dan is het tijd voor een ommezwaai. Als je wil te weten komen wie jouw core self is en hoe jij in de toekomst wilt zijn, stel jezelf dan eens de volgende vraag: Wat wil ik dat mensen over mij zullen zeggen op mijn pensioensfeest? Zowel de medewerkers als mijn familie en vrienden?”a
2. Zet kleine stapjes richting verandering
Wil je je mindset veranderen? “Hang hier en daar post-its met de letters ‘WAIT’ op, wat staat voor ‘What Am I Thinking’. Zo creëer je bewustzijn omtrent je denkwijzen en kan je opmerken wanneer negatieve gedachten komen bovendrijven en jouw mindset overnemen. Alleen door bewustwording kan je aan verandering beginnen.”
“Opvolging is ook erg belangrijk indien je aan enkele zaken in je leven wilt werken. Betrek je vrienden, collega’s en gezinsleden bij jouw keuzes, je moet het heus allemaal niet alleen doen. Als iemand over je schouder meekijkt, gaat het vaak al een stuk vlotter.”
3. Werk aan je to do-lijstjes
“Schrijf aan het einde van je (werk)dag op wat je de dag erna wil doen. Zo weet je in de ochtend, wanneer je energiepeil hoog staat en je focus vaak het beste is, met wat je meteen aan de slag moet. Zo niet, verlies je jezelf al snel in het beantwoorden van je mailbox terwijl andere taken misschien wel prioriteit hebben.”
En denk nog eens goed na over die weekend-to do’s. “We maken ellenlange lijstjes, alsof een weekend een maand duurt. Wees hier realistischer in: wat krijg jij effectief in die tijd gedaan? Het kan helpen op bepaalde taken effectief te timen, zo weet jij in het vervolg hoe veel tijd boodschappen doen bijvoorbeeld inneemt en kan je een meer realistische planning maken. Wees daarnaast ook kritisch voor je lijstje: wat doe ik graag en wat kan ik goed? Dat zijn de zaken waarin je je energie en tijd moet steken, de rest kan je doorschuiven. Zijn er zaken die niet de hoogste prioriteit hebben, zoals het in elkaar steken van een geboortealbum, moet je ook het lef hebben om die taken te schrappen.”
4. Schakel afleiding uit en betrek anderen bij je keuzes
Focus is erg belangrijk bij het bereiken van je doelen. “Je wilt in je flow geraken, da’s het diepste van je concentratie. In die flow stoor je je niet langer aan achtergrondgeluiden. Je zit als het ware in een focusbubbel. Het duurt wel tot 25 minuten vooraleer je in de flow geraakt en bij elke afleiding start de teller opnieuw. Afleiding probeer je dus best zo veel mogelijk uit te schakelen op deze momenten. Het kan helpen om jezelf af te sluiten door bijvoorbeeld je mailbox niet te openen. Spreek dan met je collega’s af: om de drie à vier uur beantwoord jij jouw mails. Als het dringend is, kunnen ze je per telefoon bereiken.”
“Plan eventueel een of meerdere zogenaamde office hours in. Tijdens die momenten kunnen collega’s hun vragen aan jou stellen. Daarbuiten weten ze dat ze je niet te pas en te onpas via chat moeten lastigvallen. Wanneer je afspraken maakt, is het ook makkelijker hierop terug te vallen wanneer iemand zich niet aan ‘de regels’ houdt.”
“Stem af met je collega’s en gezin om rolstress te vermijden: vraag naar hun verwachtingen van jou. Doe je dit niet, ben je constant bezig met wat anderen van jou verwachten. Je zal zien dat je voor jezelf de lat vaak hoger legt dan dat de anderen dat doen. Die kloof moet dus zo veel mogelijk worden weggewerkt, en dat kan door goede communicatie.”
Meer lezen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier