Relatiegeluk ontrafeld: “Het geheim voor een lange relatie die blijft duren: vergeet geen lol te maken samen”

Papier, opaal of koper: we kennen de grondstof voor een geslaagd huwelijk. Maar is er ook een geheim ingrediënt? Volgens Ineke (31) en Linsey (41), vier jaar samen waarvan twee gelukkig getrouwd, komt het er vooral op aan elkaar en je relatie niet voor lief te nemen: “Gevoelig blijven voor hoe je partner zich voelt en bereid zijn om naar elkaar te luisteren, houdt de verbinding warm.”

Ineke: “Toen Linsey een zestal jaar geleden als coördinator begon in de residentie waar ik als begeleider werkte, klikte het onmiddellijk tussen ons – op professioneel, maar al vrij snel ook op vriendschappelijk vlak. Buiten het werk om spraken we regelmatig af om een wandeling te maken of om iets te gaan drinken. Toen na verloop van tijd duidelijk werd dat het om meer dan een ‘goede klik’ alleen ging, voelde het voor mij – ondanks het feit dat dit mijn eerste relatie met een vrouw is – heel logisch en natuurlijk om als partners verder te gaan. Op zich vond ik het nooit lastig om daarmee naar buiten te komen. Of ik nu samen was met een man of met een vrouw: voor mij maakte dat geen verschil. Het gaat erover wat en hoe je je voelt bij die persoon. Wat andere mensen daar al dan niet van vinden, dat maakt voor mij niets uit.”

Linsey: “Haar sterke persoonlijkheid is zeker iets wat Ineke als persoon typeert en mij zo aantrekt. Ze staat stevig en realistisch in het leven. Daarom werkt onze relatie en ons gezin – dat met één kindje van ons tweeën, een tweede onderweg en één dochter uit een vorige relatie eigenlijk best een bijzondere samenstelling kent – misschien ook zo goed. Als onze relatie al een uitdaging gekend heeft, dan zal het op dit vlak geweest zijn: een nieuw samengesteld gezin is complexer dan een gewoon gezin. De rollen liggen er anders verdeeld en de lijm tussen de verschillende bubbels is anders. Dat aanvaarden en je rol binnen dat geheel ontwarren, is niet simpel.”

“Moeite blijven doen om elkaars emoties te voelen en om ernaar te luisteren, zorgt ervoor dat je niet naast elkaar gaat leven”

Ineke: “In het begin was dat voor mij een beetje zoeken: ik ben van nature uit een heel ondernemend persoon. In mijn job zit ik bovendien vaak in de ‘opvoedende’ rol, terwijl dat als plusouder niet altijd je taak is. Je bent niet de moeder, maar hebt tegelijkertijd wel een voorbeeldfunctie: een verantwoordelijkheid, maar dan meer vanuit de ‘achteruit-positie’. Aan dat stapje terug heb ik even moeten wennen. Gelukkig is Line een top plusdochter die het mij heel makkelijk gemaakt heeft.”

Linsey: “Het belangrijkste voor een goede relatie is volgens mij eerlijk met elkaar praten en goed afstemmen. Gevoelig blijven voor hoe je partner zich voelt en moeite blijven doen om echt te luisteren. In het begin van een relatie is dat makkelijk: je bent verliefd en wilt daardoor het verdriet of de boosheid van je partner zo snel mogelijk oplossen. Ben je langer samen, dan passeerden al die intense emoties al meermaals de revue, waardoor je het risico loopt er minder waakzaam voor te zijn. Toch opmerkzaam blijven en moeite blijven doen, zorgt ervoor dat je niet naast elkaar gaat leven.”

“Het geheim voor een lange relatie die blijft duren: vergeet geen lol te maken samen”

Ineke: “Ook belangrijk: af en toe stilstaan bij hoe bijzonder je relatie is. We nemen onze liefde en elkaar niet als ‘vanzelfsprekend’. Omdat we er beiden al wat relaties op hebben zitten, weten we hoe het ook anders kan zijn. Daar af en toe even bij stilstaan, houdt me dankbaar voor wat wij hebben. Linsey is niet alleen mijn vrouw, maar ook nog eens mijn beste vriendin: de persoon met wie ik het allerliefst dingen bespreek en beleef.”

Linsey: “Een laatste ‘geheim’ voor een goede relatie misschien: vergeet geen lol te maken samen. Dat kunnen Ineke en ik prima: een avondje op café of restaurant met vrienden is leuk, maar evengoed houden we stiekem met ons tweetjes een dansfeestje op ons terras. Je ook zonder andere mensen erbij te pletter kunnen amuseren met elkaar, dat lijkt me liefde.”

Meer over liefde en relaties:

Foto: Liesbet Peremans. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content