In haar recentste boek ‘Nachtouders‘ beschrijft Saskia de reis die ze maakt met geliefde Juli en eenjarig zoontje Saul. Voor ze naar Canada gaan, maken ze een stop op een hippie-eiland aan de westkust van Canada: de plek waar Karl Olsen is opgegroeid, de donor van Saul. Naar aanleiding van dat boek en de reacties erop roept ze 11 mei uit tot ‘Niet biologische ouderdag’

Saskia kreeg uit allerlei hoeken reacties op haar verhaal, waaronder van veel andere niet-biologische ouders: ‘adoptie-ouders, stiefvaders, pleegzorgers, surrogaatouders, meemoeders, pluspapa’s, nieuwsamengesteldgezinouders, gay ouders, parttime ouders, zorgers en snoetenpoetsers waar nog geen hippe naam voor is ontworpen.’ Zo vertelt ze in een column in De Morgen.

“Oorspronkelijk was moederdag de dag van moeder Maria, de oppermama die via ondoorgrondelijke wegen een kind heeft gekregen. Als we nu eens één dag voor de officiële moederdag de niet-biologische ouders en zorgers verenigen en een stem geven? Heiligendagen zijn er niet meer, en ouders zijn gelukkig geen heiligen, maar laten we gedurende vierentwintig uur de niet-biologische ouder even zichtbaar maken, op een dag die niet met een eisenpakket of een trommel vol verzuchtingen komt. Ouders staan immers niet tegenover elkaar. 11 mei: dag van de niet-biologische ouder, één dag waarop de goedkope meiklokjes in plastieken bloempotjes bloeien, één dag waarop de bedden vol plakkerige ontbijtkruimels liggen en de kinderen even doen alsof ze geen ruzie aan het maken zijn, voor hun niet-biologische ouders.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Mooi gezegd, Saskia! Van een fantastisch idee gesproken. Voor alle niet-biologische én biologische ouders. Maak er een fantastisch weekend van!

Meer over moederdag: