Scheiden is lijden: 5 redenen waar niemand over spreekt

Scheiden is lijden. Geld, bedrog of verschillende golflengtes zijn vaak de reden. Maar zeker niet altijd. Deze 5 redenen zijn verrassend, maar wel degelijk regelmatig de oorzaak van een scheiding.

Voel je je een ontredderd na je scheiding? Relatie-expert Rika Ponnet geeft haar tips om er mee om te gaan. 

Het aantal scheidingen liegt er niet om... Als je trouwt heb je zo’n 50% kans dat het sprookje blijft duren. Al hoeft dat bij jullie zo helemaal niet te zijn natuurlijk. Maar enkele signalen kun je maar beter niet negeren. “Mensen denken dat scheidingen vaak veroorzaakt worden door een bom die valt: bedrog, financieel wanbeheer of verslaving bijvoorbeeld”, zegt Jessica Elizabeth Opert, een relatie-experte, aan Women’s Health. “Maar de waarheid is dat het vaak in heel kleine dingen zit. Alledaagse dingen die zorgen dat je de connectie verliest, en dat liefde verdwijnt.” Ze geeft enkele belangrijke voorbeelden.

1. Een gebrek aan oogcontact

“Als je aan mensen vraagt hoe ze weten dat hun partner hen écht graag ziet, zul je vaak ‘de manier waarop ze naar mij kijken’ te horen krijgen’. Gesprekken voeren zonder op te kijken van je telefoon of de televisie kan jullie intieme band verstoren. Het kan zelfs de aanmaak van phenylethylamine, een chemisch stofje dat gevoelens van liefde veroorzaakt.” Tip: Kijk elkaar aan en neem regelmatig tijd voor een goed gesprek zonder afleidingen als televisie of smartphone.

2. Nooit vechten over de afwas

Conflicten vermijden maakt dat je niet goed om kunt met moeilijkheden, zeker in een huwelijk. Het is de truc om te communiceren en onderhandelen zonder té hard te zijn. Problemen gewoon negeren omdat je niet houdt van discussie, zal achteraf meer dan waarschijnlijk een bom doen ontploffen.” Tip: Accepteer dat jullie soms ruzie maken en blijf praten met elkaar. Vertel hoe je je voelt en toon begrip voor elkaar.

Lees hier hoe je goed reageert als je partner boos of verdrietig is.

3. Je identiteit verliezen

“Té veel opgeven van jezelf om je partner gelukkig te maken is een échte relatiedoder. Koppels die veel tijd samen spenderen en daarom hun eigen interesses laten varen, hebben vaak meer relatieproblemen dan koppels die minder vaak samen zijn. Als emotionele grenzen zo vervaagd zijn dat de ene persoon het moeilijk heeft goed te functioneren zonder de ander, moeten er zeker alarmbellen afgaan. Partners geeft de extreme vorm van hechting niet toe, maar als geluk en zelfvertrouwen afhangen van je huwelijk, zit je eigenlijk verstrikt in je eigen huwelijk. Nog zo’n signaal is altijd spreken over ‘wij’ in plaats van ‘ik’.” Tip: probeer uiteraard je eigen identiteit te bewaren. Maar als je je individualiteit kwijt bent geraakt onderweg, is de eerste stap dit willen toegeven. Probeer allebei iets te vinden waar je gelukkig van wordt. Doe eens vrijwilligerswerk, zoek een nieuwe hobby of volg een cursus die je interesseert.

4. Wanderlust

“Uit elkaar gaan na het pensioen is iets dat heel vaak voorkomt. Het aantal scheidingen voor mensen ouder dan 50 is meer dan verdubbeld in de laatste 2 decennia. Als mensen op pensioen gaan, willen ze soms dingen doen of plaatsen bezoeken waarvan ze altijd gedroomd hebben. Terwijl de een graag gezellig bij de familie blijft of een weekje naar ze wilt, wil de ander bergen gaan beklimmen. Die verschillende wensen kunnen onverwacht voor veel problemen zorgen.” Tip: doe water bij de wijn, zoek compromissen. Het is logisch dat jullie niet over alles exact dezelfde mening hebben.

5. Een sociale media-verslaving

Sociale media kunnen scheidingen uitlokken. Het neemt niet alleen heel veel tijd in beslag die je niet met je partner besteed. De meldingen die je krijgt, zorgt dat je niet de volle aandacht hebt voor je partner. Bovendien tonen sociale media als Facebook de perfecte levens van mensen. Kiekjes van ‘geweldige’ huwelijken van anderen doen je twijfelen aan je eigen relatie. Bovendien kom je ook nog eens gemakkelijker in contact met mensen, kan gevaarlijk zijn.” Tip: Leg die telefoon weg. Nu. Relativeer wat je ziet: niemand post een foto van het moment dat ze ruzie maken en met borden gooien. Heb respect voor je partner en ga niet te ver in het contact met anderen.

Meer tips om van jullie huwelijk een sprookje te maken:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content