Schone schijn: dit sociale medium is het slechtst voor je mentale gezondheid

Bekende sociale media zoals Facebook of Instagram schaden onze mentale gezondheid, dat blijkt uit een onderzoek van 2 Britse gezondheidsorganisaties. Instagram zou het schadelijkst zijn, zo blijkt uit onderzoek van Andrew Przybylski, experimenteel psycholoog aan het Internet Institute van de Oxford University. Instagram-gebruikers zijn 11% minder gelukkig met hun leven dan gebruikers van andere sociale media, en daardoor vatbaarder voor depressie. Dat heeft alles te maken met schone schijn, jaloezie en jezelf vergelijken met anderen.

Neiging om jezelf telkens te vergelijken met anderen? Hier lees je hoe je er eindelijk mee stopt. 

De wereld van Instagram

Er is een plaats waar de zon elke avond fotogeniek ondergaat. Waar perfecte mensen yoga doen op smetteloze stranden. Waar iedereen áltijd gelukkig is. In de hemel? Nee. Op Instagram. Het verhaal van ’s werelds succesvolste app, en de tegenprikjes.

De ‘insta’ in Instagram staat voor instant, vertelt Kate Stockman, strategist en trendforecaster. “Het gaat eigenlijk over het hier en nu, over het mooie van het moment. Je beleeft iets ontroerends of grappigs, neemt er een foto van en deelt het. Je zegt: ‘Dit is een stukje van mijn leven, ik laat het je meebeleven’. Door die spontaneïteit had Instagram een waardevolle authenticiteit en eerlijkheid kunnen hebben. In een wereld gericht op status en prestige, heeft een gedeeld moment iets moois, iets intiems. Maar meteen ging het verder dan gewoon maar foto’s nemen. Er werden filters opgezet. Een hele batterij mooimaak-apps schoot ons te hulp: Facetune dat je een mooie huid geeft, Photo Wonder voor wittere tanden, Perfect365 voor langere wimpers en meer van die hulpmiddelen om je foto te retoucheren. ‘Vermooiing’ werd een belangrijk onderdeel van Instagram. We werden allemaal een betere fotograaf dan we eigenlijk waren. Onze beelden kregen een glans die ze eigenlijk niet hadden. En nu ziet ons leven er mooier uit dan het eigenlijk is.”

Wat is er zo fout aan het oppoetsen van de realiteit, kun je je afvragen? Is het niet des mensen om steeds de betere versie van jezelf naar voren te schuiven? We laten ons toch altijd graag van onze beste kant zien. Heeft er iemand een boodschap aan mijn kabeltjes en onbetaalde facturen? Waarom zouden we geen aspirationele en inspirerende
beelden de wereld mogen insturen? Omdat ze anderen frustreren en deprimeren, daarom. Omdat het geen eerlijke beelden zijn. We fotograferen niet iets wat we zelf fijn vinden, maar iets wat indruk zal maken. Het gaat niet om het leven dat we echt leiden, maar dat wat we zouden willen leiden. Het is allemaal schone schijn.

Instagram envy

Onderzoekers bedachten de term ‘Instagram envy’ of ‘Instagram-jaloezie’ voor het gevoel dat die schier eindeloze parade van perfecte lichamen, huizen en vakanties oproept. Instagram speelt op de meest verraderlijke manier in op dat groene duo: nijd en afgunst. Het doet ons afwijken van het tiende gebod: ‘Gij zult niet begeren wat uw naaste toebehoort’. Het duwt ons in de armen van de vierde hoofdzonde: Invidia, jaloezie. We zijn gewend om met lichte afgunst naar sterren en rijke mensen te kijken. Maar nu kijken we met groene oogjes naar onze vrienden, onze gelijken. En we begeren. Instagram is schaamteloze zelfpromotie, onverdund en in your face. Instagram
heeft monstertjes gecreëerd. Plots is iedereen stylist en curator van zijn eigen leven, manager van zijn eigen merk, hoofdrolspeler in zijn eigen film.

Tegenbewegingen

Ondertussen zijn er wel wat tegenbewegingen. We kregen #flauntyourflaws (fier
op je fouten), #bodypositive (positief over je lichaam), #proud2Bme (blij mezelf te zijn), #nofilter (gefotografeerd zonder mooimaak-filter) en #healthyisthenewskinny (gezond is het nieuwe slank) als commentaar op het dwingende schoonheidsideaal. Honest gramming, eerlijk instagrammen, gebeurt. Onze favoriet is ongetwijfeld #embracethesquish (pak vast die vetrol), een hashtag die staat voor het accepteren en liefhebben van alle zachte, ronde vormen van het lichaam die normaal zouden worden ingetrokken of weggefotoshopt. Er zijn er, maar helaas zijn er ook nog veel perfecte plaatjes. Onthoud vooral gewoon dat foto’s een momentopname zijn, en dat niemands leven perfect is.

Meer artikels over je welzijn:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content