Relatiecrisis: 5 signalen dat je een egoïstische partner hebt

Helaas, niet iedereen tot wie je je aangetrokken voelt, is geschikt voor een relatie. Sommige mensen hebben moeite om écht te geven en niet te egoïstisch te zijn. Huffington Post vroeg aan enkele relatie-experten wat dé signalen zijn van een te egoïstische partner.

1. Hij geeft meer om je carrière dan om je karakter

Dat je partner je aanmoedigt om je ambities waar te maken, is goed. Maar krijg je het gevoel dat je nooit genoeg bent voor je partner en dat hij meer geïnteresseerd is in wat je bereikt dan in wie je bent, is er duidelijk een rode vlag. Dat zegt Karyl McBride, een therapeut. “Een egoïstische partner is vaak bezig met status: met je fantastische job of je mooie uiterlijk. Hij wilt liever met je pronken dan je gelukkig zien. Hij is niet empathisch genoeg. Vaak heb je hier te maken met een narcist: in het begin voelt het misschien oké, maar na een tijdje voel je je niet meer gezien en gehoord en dat verdien je niet.”

2. Je voelt je gecontroleerd door te veel regeltjes

Mensen met een narcistisch kantje hebben heel hoge verwachtingen van anderen. Als je er niet in slaagt om aan die verwachtingen te voldoen, word je al snel veroordeeld. Dat zegt relatietherapeut Jan Hill. “Om aan die verwachtingen te voldoen, creëert je egoïstische partner regeltjes. Zo had ik bijvoorbeeld iemand in mijn praktijk die minstens 24 uur op voorhand moest laten weten wat ze ging doen, met wie en waar. Ondertussen hield haar partner wel de spontaniteit in zijn sociaal leven. Door allerlei regeltjes op te stellen ervaar je stress, boosheid en frustraties. Zo is er geen ruimte meer voor echte respectvolle liefde.”

3. Je partner vindt ‘mij’ belangrijker dan ‘wij’

Je partner hoort je mening te waarderen, teammentaliteit te omarmen en samen beslissingen te nemen. Dat zegt relatie-expert Samantha Burns. “Als je een goede relatie hebt, is jouw geluk even belangrijk als dat van je partner en omgekeerd. Houdt hij geen rekening met wat jij belangrijk vindt, dan is het onmogelijk om zelf ook gelukkig te zijn.”

4. Hij saboteert je succes

Een narcistisch persoon wil de spotlight dan misschien wel delen, maar toch maar tot een bepaald punt. Als jouw succes dat van hem overschaduwt, zorgt dat voor problemen, aldus Hill. “Als je zelf aan je carrière timmert en je succes is groter dan dat van hem, zal hij je saboteren. Hij zal zijn best doen om je af te leiden van je doel.”

5. Je partner vraagt nooit ‘hoe was je dag?’

Niets kan zo opluchten als thuiskomen van het werk en even te ventileren over je zware werkdag. Je verdient iemand die vraagt hoe je dag was én daarna oprecht luistert. Zelfs al ben je aan het klagen, aldus Samantha Burns. “Domineert je partner telkens het gesprek en vertelt hij liefst over zichzelf, dan geeft dat een signaal dat je niet mag negeren. Want je zult snel het gevoel hebben dat je in de schaduw van hem leeft en dat maakt je ongelukkig.”

Meer artikels over relaties & seks:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content