Getuigenis: Silke heeft een hekel aan Kerstmis en viert het al 3 jaar niet meer

Voor sommigen kan het niet vroeg genoeg beginnen: fonkelende lichtjes, de juiste kerstdecoratie kiezen en gezellig samen zijn met familie. Niet voor Silke, zij heeft een grondige hekel aan Kerstmis. “Ik heb er geen bijzondere herinneringen aan en ik voel niet de behoefte om die nog te maken”.

 

“Ik vier al 3 jaar geen Kerstmis meer. Mensen vinden dat soms zielig, en nodigen me dan uit, maar ik bedank vriendelijk en leg uit waarom ik bewust kies voor een leven zonder kerstgekte.”

“Als kind vierden we Kerstmis nochtans wel. Mijn ouders zorgden voor cadeautjes onder de boom en we aten samen. Het was gezellig, maar niet meer dan dat. Mijn ouders vierden Kerstmis niet bij hun families, dus het bleef ook bij dat ene etentje met mijn ouders. Op school hoorde ik de wildste verhalen van klasgenootjes, maar zelfs dan voelde ik er weinig voor, ik begreep niet waarom iedereen er zo enthousiast over was.”

“Het hele jaar door gaat het over milieubewustzijn en dierenwelzijn. Maar met Kerstmis kopen we plastic bomen met dito versiering, schuiven we aan tafel voor foie gras en verbruiken we tonnen elektriciteit om lichtjes te laten branden. Al die voornemens lijken bedolven onder een berg nutteloze pakjes”

Later, na de scheiding van mijn ouders, waren er wel twee feesten. Zowel mijn moeder als vader deden hun best om er met hun nieuwe gezin iets moois van te maken: een weelderige boom, lekker eten en cadeautjes… Tijd noch kosten werden gespaard. Natuurlijk deed ik mee: ik hielp waar nodig met kerstdecoratie, at mee aan tafel en kocht een cadeautje voor degene wiens naam op mijn kaartje prijkte. Maar ik voelde niet dat bijzondere gevoel dat mijn plusbroers- en zussen wel leken te voelen.”

“Ik neem een warm bad, ik lees een goed boek of kijk een goede film. En dat is voor mij écht genieten”

“Toen ik mijn vriend zes jaar geleden leerde kennen, kwamen er opeens veel kerstfeesten bij. Voor hem deed ik mee, maar het voelde wel als een verplichting. Genieten was er niet bij, daar was amper tijd voor. Een planning maken, families afschuimen en jezelf overeten. En dan is er nog de stress vooraf: een pakje kopen voor mensen die je amper kent, is geen cadeau.”

“Drie jaar geleden was er voor mij de druppel. Er ontstond een ruzie tussen een zatte nonkel en een bemoeizieke tante die over politiek begonnen. Terwijl een discussie ontstond vroeg ik mij in stilte af wat ik daar in hemelsnaam te doen zat. Zo gezellig kon niemand dit toch vinden? Ik besloot open kaart te spelen tegen mijn vriend. Ik vertelde hem dat ik echt geen zin meer had in die feestjes.”

“Hoewel hij het jammer vindt, accepteert hij mijn keuze. Op kerstavond eet ik gezellig iets met mijn vriend en we kijken een serie, net zoals op een andere doordeweekse dag. Op kerstdag gaat hij wel naar zijn familie, maar ik blijf lekker thuis en lees een boek of neem een bad. Natuurlijk krijg ik weleens commentaar van familie of vrienden die het niet begrijpen. Maar ik leg die kritiek naast me neer.”

“Ik vind heel die kerstgekte een beetje hypocriet. Het hele jaar door gaat het over milieubewustzijn en dierenwelzijn. Maar met Kerstmis kopen we plastic bomen met dito versiering, schuiven we aan tafel voor foie gras en verbruiken we tonnen elektriciteit om lichtjes te laten branden. Al die voornemens lijken opeens bedolven onder de hopen nutteloze pakjes. Begrijp me niet verkeerd: ik accepteer ieders keuze en gun het iedereen oprecht: die vrolijkheid en het enthousiasme. Maar zelf vul ik mijn verlofdag liever in hoe ik dat zelf wil.

“Na de feestdagen staan tweedehandswebsites vol leuke spullen, allemaal cadeautjes die toch niet zo gewenst waren”

En dat doe ik dus: ik neem een warm bad, ik lees een goed of kijk een goede film. En dat is voor mij écht genieten, er is écht niets zieligs of eenzaams aan. En ik moet toegeven dat er voor mij zelfs een voordeel is aan Kerst: na de feestdagen schuim ik steevast de tweedehandswebsites af, want dan zijn er heel wat leuke spullen te vinden voor een prikje. Allemaal cadeautjes die kerst-enthousiastelingen toch liever niet hadden gekregen. Is er toch nog een voordeel aan die pakjesgekte (lacht).”

Meer getuigenissen van lezeressen:

Openingsbeeld: stockbeeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content