Straffe vaders & hun dochters: artdirector Tom Van Noten over zijn gezinsleven

Onze eigen artdirector Tom Van Noten getuigd over zijn gezinsleven.

Tom Van Noten (55) is de artdirector van ons blad. Hij heeft twee dochters: videomaakster Charlotte (26) en kersvers master in de Toegepaste Economische Wetenschappen Camilla (24).

Tom: “Ik maak al vrouwenbladen sinds 1984, toen Flair werd opgericht. Mijn hele carrière werk ik dus al mét en vóór vrouwen, en dat heeft ongetwijfeld invloed gehad op de relatie met mijn dochters. Het is nu eenmaal een zachtere en meer empathische omgeving dan pakweg de bouw- of havenindustrie. Als artdirector werk ik liever op een horizontale manier dan volgens de traditionele hiërarchie. Gelijkheid en openstaan voor de ideeën van anderen zijn evidenties voor mij. En dat zorgt er ook voor dat je thuis meer luistert. Ik wilde van jongs af aan graag vader worden en ben altijd een gezinsman geweest. Ik heb er altijd voor gezorgd dat ik een job had waarbij ik ’s avonds thuis kon zijn en kon koken. In mijn vrije tijd ging ik niet voetballen met vrienden, maar liever zwemmen met Charlotte of paardrijden met Camilla. Toen mijn ex-vrouw en ik beslisten om te scheiden, is de band met mijn kinderen zelfs alleen maar sterker geworden. Omdat je de bal niet meer naar je partner kunt doorspelen, maar over alles rechtstreeks met je kinderen moet communiceren.”

CAMILLA: ‘Hij is heel direct en eerlijk naar ons toe. Hij zal ons nooit voorliegen om ons te beschermen’

Camilla: “Dat apprecieer ik aan papa: hij is heel direct en eerlijk naar ons toe. Hij zal ons nooit voorliegen om ons te beschermen. Als we eens iets verkeerd doen, zal hij op een rustige manier meteen zijn mening geven over de situatie.”
Tom: “Vreemd genoeg ben ik altijd iets harder geweest voor mijn dochters dan voor hun broer Milan (19), waarschijnlijk omdat ik wilde dat ze sterker zouden staan in hun latere leven. Zo heb ik er altijd op gehamerd dat ze iets moesten studeren waar ze zelf in geloven. Dan ga je je ook makkelijker inzetten, want het is als vrouw helaas nog steeds moeilijker om je te bewijzen dan als man. Daarom heb ik Charlotte en Camilla altijd het gevoel proberen te geven dat ze hun studies zouden aankunnen en dat ze altijd in zichzelf moeten geloven. En kijk, het zijn twee zelfbewuste en onafhankelijke vrouwen geworden.”

TOM: ‘Doe iets waar je zelf in gelooft en geloof in jezelf, heb ik hen gezegd. En kijk, het zijn zelfbewuste jonge vrouwen geworden’

Charlotte: “Ja, als hij mij zelfzeker en zelfbewust wilde maken, is dat gelukt, want ik ben ervan overtuigd dat je niet met zelfvertrouwen geboren wordt. Als ik door een magazine blader, of door mijn Instagram-feed scrol, kan ik wel denken: wat een mooie foto, maar ik zal me er nooit slecht door gaan voelen. Dat is bij veel meisjes misschien wel anders. Dat heb ik aan mijn opvoeding en dus ook aan mijn papa te danken.”
Tom: “Ach, ik denk dat iedere vader zijn dochters de mooiste vindt. Ik heb mijn kinderen al van in het begin een positief zelfbeeld willen geven: ze zijn mooi zoals ze zijn.”
Charlotte: “Ze zeggen weleens dat je je partner onbewust vergelijkt met een vaderfiguur. Dat klopt niet helemaal voor mij, maar ik vind het wel belangrijk dat mijn partner op dezelfde manier tegenover relaties staat als mijn papa. Hij is heel romantisch. Niet op een clichémanier, maar in de zin dat hij vindt dat je moet leven voor de liefde.”

CHARLOTTE: ‘Hij is heel romantisch. Niet op een clichémanier, maar in de zin dat hij vindt dat je moet leven voor de liefde’

Tom: “Dat is waar, ik ben een relatiemens. Ik vind dat je altijd een liefdevolle relatie moet onderhouden met de vrouw in je leven. Want als je je partner als gelijkwaardig behandelt, stel je een voorbeeld dat je kinderen hopelijk als norm hanteren voor de rest van hun volwassen leven.”
Charlotte: “Als mijn potentiële vriend nu oppervlakkiger over relaties zou denken of er luchtiger mee zou omgaan dan mijn vader, dan zou ik daar wel even bij stilstaan. Ik denk niet dat ik op iemand zou kunnen vallen met wie mijn papa niet overeenkomt. Dan zou er iets mis zijn met die jongen, denk ik (lacht).”
Tom: “Ik ben een feministische vader. En ik vind dat iedere man dat hoort te zijn. Voor mij is de essentie van feminisme het streven naar gelijkheid. Iedere man heeft een moeder, en je wilt toch dat zij met hetzelfde respect behandeld wordt als je vader? Als je dochters hebt, denk je daar nóg meer over na. Je wilt dat ze het zo goed mogelijk hebben.”
Camilla: “Dat die ongelijkheid er nog is, zou op school meegegeven moeten worden. Tijdens mijn opleiding TEW kwam dat wel bij lessen als Management en Organisatie aan bod: dat er nog een verschil in loon is tussen mannen en vrouwen en dat de meeste topmanagers nog steeds mannen zijn. Daar zou ook in andere studierichtingen aandacht aan moeten worden besteed.”
Tom: “Zolang vrouwen op die manier gediscrimineerd worden, blijft Wereldvrouwendag relevant. Ik hoop dat mijn dochters daarom altijd blijven streven naar de vrijheid om hun eigen mening en visie uit te dragen. Ik hoop dat ze over tien jaar nog steeds gelukkig zijn als mens en in hun relatie en in hun job. Dan zal ik geslaagd zijn in het laatste stuk van het vaderschap.”

 

Meer over het gezinsleven:

Door Cara Brems. Foto’s: Filip Van Roe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content