Straffe vaders & hun dochters: Wouter Torfs over feminisme en het glazen plafond

Wouter Torfs en zijn dochters over vrouwenrechten, feminisme en het glazen plafond.

Wouter Torfs (60) is CEO van de Belgische schoenwinkelketen Torfs. Zijn dochter Kaat (32) is coördinator internationale samenwerking bij ngo VIA Don Bosco, Evelien (31) is gediplomeerd orthopedagoog slash zelfstandig mindfulnesstrainer en Tine (24) is marketing assistant in het bedrijf van haar vader.

Wouter: Op de verjaardag van mijn kinderen heb ik steevast een speciale traditie, ik neem elk van hen mee op restaurant, om een goed gesprek te hebben dat dieper gaat dan social talk. Het voornaamste agendapunt is dan: zeggen dat ik hen graag zie.”

Wouter: ‘Op hun verjaardag ga ik met elk van hen op restaurant. Belangrijkste agendapunt: zeggen dat ik hen graag zie’

Tine: “Dat gesprek geeft mij steeds weer nieuwe inzichten. In die zin zie ik mijn papa als de wijze boom in het bos: het geeft een fijn gevoel dat je kunt zeggen waar je mee zit en dan samen een oplossing kunt vinden.”
Evelien: “Ik herken dat. Papa is iemand met een heel groot hart, die voor iedereen altijd het beste wil. Hij blijft, ook nu wij allemaal opgegroeid zijn, heel begaan met ons, zonder ons in een richting te pushen. Zo heb ik pas de stap genomen om zelfstandige te worden. Hij probeert mij dan een duwtje in de rug te geven door me aan de nodige connecties te helpen.”

EVELIEN: ‘Papa heeft een groot hart en is heel begaan met ons, zonder ons in een richting te pushen’

Wouter: “Het feit dat er nog nood is aan een vrouwendag, is toch een symptoom dat vrouwen op een bepaalde manier nog bekeken worden als een minderheidsgroep. Dat is eigenlijk te gek voor woorden.”
Kaat: “In België zijn er op het gebied van gendergelijkheid nog veel uitdagingen, maar als je dan gaat kijken naar landen in Afrika en Latijns-Amerika: daar is er nog een heel lange weg af te leggen voordat meisjes dezelfde kansen krijgen en kunnen kiezen hoe ze zich ontplooien als individu. We moeten ons bewust zijn dat er voor vrouwenrechten nog gestreden moet worden, ook hier. Dan denk ik vooral aan de loonkloof en het glazen plafond.”

KAAT: ‘We moeten ons bewust zijn dat er voor vrouwenrechten nog gestreden moet worden, ook hier’

Wouter: “95 procent van het personeelsbestand bij Torfs is vrouwelijk, maar aan de top ligt het nog wat anders: in ons management zijn slechts drie van de negen leden vrouwen. Vorig jaar ondertekende ik een open brief van Ann Caluwaerts (Chief corporate affairs bij Telenet, red.) om meer vrouwen in de top van bedrijven te krijgen. En binnenkort komen we met een aantal van die ondertekenaars samen om te kijken wat we kunnen ondernemen om een stap verder te zetten. Elk bedrijf en elke CEO wil natuurlijk de bekwaamste kandidaat voor een bepaalde functie, los van gender. Maar tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat een gebalanceerd team van mannen en vrouwen sterker en duurzamer is dan alleen maar mannen of vrouwen. Binnen het management van Torfs is er eensgezindheid dat we naar fiftyfifty moeten evolueren. Daar zijn we ook niet zo ver van af. Dus als onze mannelijke salesmanager over vier jaar stopt, gaan wij actief naar een vrouw zoeken. Maar uiteindelijk moet de beste kandidaat de job krijgen.”

Evelien: “Ik vind het heel goed dat papa daar werk van wil maken. Dat past helemaal bij hem. Hij zit tussen allemaal vrouwen, zowel op het werk als thuis. Wij hebben van jongs af aan meegekregen dat een vrouw even goed in die positie kan zitten als een man. Dus ja, dat is evident voor mij.”
Tine: “Sinds ik bij de marketingdienst van Torfs werk, krijg ik weleens de vraag of ik mijn papa ooit ga opvolgen. Dat is misschien een logische vraag, maar ik ben dan meteen beschaamd dat ze het nog maar overwegen. Als papa prijzen wint zoals werkgever van het jaar, ben ik heel trots op hem. Maar tegelijk denk ik: het is niet omdat hij veel bereikt heeft, dat ik diezelfde kwaliteiten heb. Ik wil vooral goed zijn in wat ik nu doe. CEO worden: nee, daar droom ik niet van.

TINE: ‘Het is niet omdat papa veel bereikt heeft, dat ik diezelfde kwaliteiten heb. Ik wil vooral goed zijn in wat ik nu doe’

Wouter: “Ha, zo leer ik ook nog iets bij! (lacht) Nee, ik verwacht dat ook niet. Maar ik zou het wel fijn vinden als Tine doorgroeit binnen het bedrijf. Ze heeft meer potentieel dan ze denkt, maar stelt zich vaak ultrabescheiden op omdat ze ‘de dochter van de baas’ is. Elke mens moet opkomen voor zijn eigen potentieel. Dat heb ik mijn kinderen altijd willen meegeven: je kunt en mag jezelf zijn, wie je ook bent. Feminisme betekent voor mij dan ook vrouwen in hun kracht zetten, geloven dat het vrouwelijke echt iets fundamenteels toevoegt aan dat wat we nodig hebben – professioneel en in de samenleving.”
Kaat: “En dat heeft onze broer Toon duidelijk ook meegekregen: hij verhuist deze zomer naar San Francisco omdat zijn vriendin daar een carrièrekans krijgt, ook al weet hij zelf nog niet wat voor werk hij daar zal kunnen doen.”
Wouter: “Als ik mijn dochters iets moet toewensen, dan is het een even gelukkig leven als dat van mij, met een partner die je graag ziet en kinderen die het leven mooi maken. Ik hoop dat ze voor een stukje deel mogen zijn van de verandering in de wereld. En laat dat dan een wereld zijn waarin vrouwen hun plaats hebben en niet als halve mannen moeten presteren om hetzelfde loon te verdienen.”

Door Cara Brems. Foto’s: Filip Van Roe.

Meer getuigenissen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content