Terug zin in je werk: zo stop je met eindeloos multitasken

Ann De Bisschop

De Monday Blues... Iedereen heeft er wel eens last van. Het weekend is voorbijgevlogen en er staat je weer een lange werkweek te wachten. Voor velen is de maandagochtend als een berg waar ze tegenop zien. Hoog tijd om terug te beginnen aftellen naar maandag dus! In ‘Aftellen naar maandag’ laat wellbeing director van Medialaan Ann De Bisschop 12 experten aan het woord. Zij geven antwoorden op vragen over stress, weerbaarheid, productiviteit en goed leiderschap. Aan Feeling verklapt ze 3 dagen lang enkele van haar gouden tips. Vandaag vertelt ze hoe we kunnen stoppen met multitasken.

Vier topics tegelijk googelen, een mailtje beantwoorden terwijl je aan het telefoneren bent of even snel Facebook checken terwijl je een verslag naleest. Geef maar toe, multitasken doen we allemaal. En hoewel jij denkt dat je al die dingen écht wel tegelijk kan uitvoeren, heeft je brein elke keer wanneer je tussen taken switcht 25 minuten nodig voor je weer 100% geconcentreerd bent. Hopen tijdsverlies dus! Met deze tips word jij vanaf nu een efficiënte singletasker.

1. Probeer twee keer per dag een uur te singletasken

Voel je de drang om je smartphone te checken? Of om enkele nieuwe internettabladen te openen? Vecht ertegen! Het zijn ontwenningsverschijnselen die duidelijk maken hoe verslaafd je bent geworden aan multitasken. Krijg je het echt moeilijk? Forest kan helpen om je verleidingen te blokkeren. Met deze app plant je een boom in een virtueel bos. Je beslist op voorhand hoe groot de boom moet worden (een struikje laten groeien duurt een kwartier, een heuse spar 45 minuten) en start vervolgens met je taak. Zolang het boompje groeit, heb je geen toegang tot sociale media en andere sites die je als verleidelijk hebt aangeduid. Meer tips om je smartphone minder te gebruiken, lees je hier. 

2. Beloof je brein een beloning

Merk je dat je brein afleiding zoekt, terwijl jij echt nog een opdracht wil afmaken, beloof het dan een beloning. ‘Als deze presentatie klaar is, mag je een koffie halen’ of ‘Nog tien minuten focussen en dan mag je even op Instagram kijken.’ Die belofte zorgt ervoor dat je weer in een bevredigende werkflow terechtkomt. Wedden dat je na die tien minuten zelfs geen zin meer hebt om door je Instagramfeed te scrollen? Je hebt een dieper genot en voldoening gevonden in je staat van concentratie.

3. Zet je pushnotificaties en alerts uit…

 Een e-mailmelding die komt piepen in de hoek van je computerscherm, je telefoon die trilt, een schermpje dat oplicht… Het zijn alleen maar extra verleidingen die je stress bezorgen en het je moeilijker maken om je op één taak te focussen.

… en je brein aan

Geef je brein het signaal dat je wil focussen. Net zoals sporters een ritueel uitvoeren om in opperste concentratie voor een wedstrijd te komen, kan je ook voor mentaal werk je brein aanzetten. Luister bijvoorbeeld altijd naar hetzelfde liedje voor je met je focuswerk begint.

Meer tips voor een productieve werkdag:

Partner Content

Gesponsorde content