Tinder-tips: 8 tips om online een lief te vinden

Vandaag de dag is online daten dé manier om de liefde te vinden“, vertelt relatietherapeut en klinisch seksuoloog Chloé De Bie. Maar hoe krijg je succes op apps als Tinder of op datingsites? Wij vroegen haar om een paar tips & tricks.

“Online daten heeft de regels van het spel veranderd. Waar we vroeger een jongen of meisje op een buurtfeest in het dorp aan haak sloegen, is onze vijver een oceaan vol vissen geworden. Onze relaties zijn niet veranderd, maar wel de weg ernaartoe. Doordat we veel meer keuze hebben, twijfelen we meer vooraf. ‘Hm, zou ik me hieraan wel binden?‘, ‘Wat als er iemand is die beter bij me past?‘ En ook achteraf twijfel je gemakkelijker. Ik noem het de Bol.com-cultuur. ‘Twijfel ik aan mijn potentiële partner of ben ik het beu, dan neem ik toch gewoon een nieuwe.‘ Nefast natuurlijk, maar dat wil niet zeggen dat er geen voordelen aan online daten zijn: het is een heel gemakkelijke, toegankelijke manier om mensen te leren kennen.”

“Online daten is een gemakkelijke, toegankelijke manier om mensen te leren kennen”

Geluk trekt geluk aan

Toch neem je best enkele do’s en dont’s in acht voor je het aan het daten slaat. “Eerst en vooral is het belangrijk dat je klaar bent om te daten: het is vermoeiend en vreet energie. Je stelt jezelf telkens open en er is kans op teleurstelling en liefdesverdriet. Bovendien zorgt een relatie onvermijdelijk voor wijzigingen in je leven. Ben je bereid om die te maken? Je start best pas met daten als je gelukkig bent, dan trek je geluk aan.”

Wishlist

Een van de meest voorkomende problemen is een ellenlange wishlist. “Toen ik aan een van mijn cliënten vroeg om een lijstje te maken, pende ze bijna een A4-pagina vol. Op zich niks mis mee, maar natuurlijk onrealistisch. Maak daarom eens de oefening: kies er de vijf dingen uit die jij het allerbelangrijkst vindt. Waar moet een potentiële partner zeker aan voldoen? Met die lijst van vijf punten kun je aan de slag.”

Starten met daten: 8 praktische tips van Chloé

  • Vul je profiel volledig in: het swipegedrag van mannen en vrouwen is anders. Mannen zijn in het begin niet zo selectief, swipen heel wat naar rechts en beginnen dan te kiezen uit hun opties. Vrouwen analyseren een profiel al voor ze een eerste ‘ja’ geven. Daarom is het belangrijk het zo persoonlijk mogelijk te maken. Een foto alleen zegt niet genoeg, vertel iets over jezelf.
  • Selecteer je foto’s: vijf keer een foto met een zelfde zonnebril of overal een pint in de hand is geen goed idee. Ik zag ooit een man die vijf keer bij een dure wagen poseerde. Dat op zich is al niet imponerend, dat het dan ook nog niet zijn wagen was, maakte het alleen nog maar belachelijker. Denk dus even na over welke foto’s je kiest en zorg dat je gezicht duidelijk in beeld is.
  • Bepaal je zoekcriteria: stel jezelf de vraag wat voor jou belangrijk is. Ben je bereid om te verhuizen voor de liefde of wil je iemand die bij jou in de buurt woont? In welke leeftijdscategorie zoek je een partner? Belangrijk is dat je af en toe eens herbekijkt: door je zoekcriteria te verruimen, ontmoet je misschien wel heel interessante mensen.
  • Schakel je vrienden in: je vindt het niet zo gemakkelijk om over jezelf te vertellen of je twijfelt welke foto te selecteren? Bekijk het eens samen met je vrienden of vriendinnen. Zij kennen je en kunnen je ongetwijfeld helpen.
  • Wees positief: dingen als ‘op zoek naar iemand die niet bedriegt’, schrijf je liever niet. Vertel wat je graag doet of waar je naar op zoek bent op een positieve manier.
  • Durf flexibel zijn: ik ben 31 en gebruik zelf datingapps. Ik zie vaak ‘zoek een partner zonder kinderen’ of andere criteria. Eigenlijk is dat zonde. Wie weet is er ergens wel een heel toffe mama of papa met wie het ongelofelijk goed klikt.
  • Start het gesprek: vind je iemand leuk, praat er dan mee. Probeer het persoonlijk te maken. “Wat een mooie bloemenjurk” of “tof interieur” klinkt beter dan “hey, alles goed?” Je laat ook merken dat je oprecht geïnteresseerd bent en dat je de ander gezien hebt.
  • Spreek snel af: ik geef meestal de raad om binnen de twee weken af te spreken. Door lang te wachten, bouw je verwachtingen op. Verliefd worden doe je niet enkel met een foto of tof gesprek: non-verbale communicatie en geur spelen een grote rol. Draag daarom trouwens ook geen zwaar parfum op de eerste date.

Wil je graag meer tips lezen om online een partner te zoeken? In haar boek ‘En ze leefden nog lang en gelukkig, de onvermijdelijke valkuilen van de liefde’ deelt Chloé een hele lijst met do’s en dont’s. (Uitgeverij Pelckmans – € 22,50)

 

Dit artikel maak deel uit van ons relatiedossier. Meer lezen? Klik hier

Spread love, not corona! Om wat extra liefde de wereld in te sturen, komen wij bij Feeling met een groot relatiedossier. Waarom stappen steeds meer mensen af van klassieke monogamie? Zijn we nog steeds te preuts wanneer het op het ontdekken van onze eigen seksuele verlangens aankomt? Hoe maak je van je nieuwe plusfamilie een succes? En hoe goed zijn we eigenlijk nog in échte intimiteit? Je leest het allemaal en nog veel meer in ons relatiedossier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content