Tips van een expert: niet harder, maar slimmer

#levenkanjeleren

De maatschappij verwacht nogal wat. Je moet veel bordjes draaiende houden. En dat is een beetje veel soms. Maar eerlijk? Eigenlijk wil je dat zelf ook. In deze driedaagse rubriek geven Veerle, Jasmine, Evy en Nathalie van Möbius je een aantal tips mee om je zo te organiseren dat het wél kan.

 

We kunnen niet alles afgeven. Het is een uitdaging om datgene wat uiteindelijk, om welke reden ook, nog in ons mandje ligt slim uit te voeren. Graag delen we met jou drie tips over hoe je niet harder maar slimmer te werk kan gaan. #efficiëntkanjeleren

1. Maak Lijstjes

Steek je hoofd niet vol met to do’s maar schrijf ze op. Het oplijsten van taken geeft ons namelijk een beter beeld en houvast. De to do’s zijn uit onze pen en uit ons hoofd. Het helpt ons het overzicht te behouden en verlicht onze gedachten. En iedere keer je iets kan doorstrepen, heb je een hoera-gevoel. Bovendien wordt de kans dat we dingen realiseren, ook veel groter als we ze opschrijven.

2. Vul je tijd efficiënt in

Sommige taken kunnen we afronden in enkele minuten. Voor andere taken hebben we meerdere uren nodig. Het is niet slim te beginnen aan een grote taak in een klein tijdsblok. Omgekeerd geldt die regel ook. Het is misschien wel leuk, maar niet het meest efficiënt om te beginnen aan een kleine taak in een groot tijdsblok. Als dat energie geeft, houden we natuurlijk niemand tegen. Bij een efficiënte tijdsinvulling is echter het logischer om de kleine taken te doen in kleine tijdsblokken en de grote taken in grote tijdsblokken. Heel eenvoudig.

3. Werk taken in één keer af

Wanneer we in een tijdsblok de juiste taken opnemen, zal het bovendien gemakkelijker zijn om taken in één keer af te werken. Taken die we onafgewerkt of onderbroken laten liggen, blijven in ons hoofd rondspoken. Dat is een wederkerende gedachte die ons geheugen verzwaart en ons verhindert om in de vrije tijd echt vrij te zijn. Die kleine gedachten poppen namelijk te pas en te onpas op, omdat ons geheugen de vreselijke gewoonte heeft om onafgewerkte taken beter te onthouden dan afgewerkte. Die onafgewerkte taken die we zo goed onthouden, werken ons dus tegen als we willen ontspannen.

#levenkanjeleren van Veerle Valaert, Jasmine De Coninck, Evy de Baerdemaeker en Nathalie Vermassen is uitgeven bij Borgerhoff&Lamberigts

Deze week verklappen Veerle, Jasmine, Evy en Nathalie  nog meer van hun geheimen. Meer tips lezen? Check dan hier de tips van Veerle, Jasmine, Evy en Nathalie om niet meer maar minder te doen. Hou ook woensdag 28/9 onze website en Facebookpagina in de gaten.

Lees hier ook de tips van andere experten:

Partner Content

Gesponsorde content