Tips van een expert: niet meer, maar minder

#levenkanjeleren

Veerle, Jasmine, Evy en Nathalie zijn vier collega’s bij Möbius, een internationale groep van business consultants. Vanuit hun ervaringen sloegen zij de handen in elkaar om #levenkanjeleren te schrijven, een inspirerende leiddraad om je werk en je dagelijkse taken zo te organiseren dat het wél kan!

 

De maatschappij verwacht nogal wat. Je moet veel bordjes draaiende houden. En dat is een beetje veel soms. Maar eerlijk? Eigenlijk wil je dat zelf ook. In deze driedaagse rubriek geven we je een aantal tips mee om je zo te organiseren dat het wél kan.

De eerste tips die we met jou willen delen gaan over keuzes maken en afgeven. We moeten het niet allemaal doen of zelf doen. Afgeven wat kan en bijhouden wat echt moet of wat we echt willen, als het even kan. #minderkanjeleren

1. Durf te delegeren

Goed delegeren is een kunst op zich. Het lijkt simpel, maar dat is niet zo. Ondanks dat we veel taken delegeren blijven we toch vaak tot over onze oren in het werk. Omdat verwacht wordt dat we elk rapport ‘nog eens nakijken’ of tekenen, terwijl dat niet altijd nodig is. We besteden uit, maar stappen halverwege terug in het proces. Als we delegeren, moeten we écht durven af te geven. Als mensen wéten wat ze moeten doen, en wié het moet doen, kunnen ze dat vaak ‘all the way’ zelf. De juiste instructies en alle nodige informatie meegeven, is daarin zeer belangrijk.

2. Wees waakzaam voor beslissingsmoeheid

We onderschatten hoeveel kleine beslissingen we op een dag  nemen, en welke mentale moeheid dat geeft: er is geen energie meer voor de grote beslissingen. Het gaat dan vooral over dagelijkse dingen. Wat trek ik aan? Kaas of hesp op de boterham? Met de wagen of met de trein? Probeer dus die veelheid aan dagelijkse beslissingen te beperken. Zo zou president Obama enkel donkere pakken dragen, omdat hij geen beslissingen wil nemen over wat hij aantrekt (over wat hij eet ook niet trouwens). Als president heeft hij namelijk al genoeg beslissingen te nemen.

3. Geniet van de JOMO

FOMO, wat staat voor Fear of Missing Out, is een veelgebruikte term geworden. Gelukkig doet nu de term JOMO zijn intrede, de Joy of Missing Out.  Anders gezegd: willen we een beetje happy door deze digitale tijden gaan, stellen we onszelf best de vraag of we alle dingen die aan het gebeuren zijn wel willen weten en of we wel overal willen bij zijn? Om bijvoorbeeld baas te blijven van je smartphone in plaats van slaaf, kan het vaak al helpen om slechts een aantal keer per dag sociale media te checken, in plaats van meerdere keren per uur.

#levenkanjeleren van Veerle Valaert, Jasmine De Coninck, Evy de Baerdemaeker en Nathalie Vermassen is uitgegeven bij Borgerhoff&Lamberigts

Deze week verklappen Veerle, Jasmine, Evy en Nathalie  nog meer van hun geheimen. Meer tips lezen? Hou dan zeker dinsdag 27/9 en woensdag 28/9 onze website en Facebookpagina in de gaten.

Lees hier ook de tips van andere experten:

Partner Content

Gesponsorde content