Tips van een expert: zet door, houd vol

#levenkanjeleren

De maatschappij verwacht nogal wat. Je moet veel bordjes draaiende houden. En dat is een beetje veel soms. Maar eerlijk? Eigenlijk wil je dat zelf ook. In deze driedaagse rubriek geven Veerle, Jasmine, Evy en Nathalie van Möbius je een aantal tips mee om je zo te organiseren dat het wél kan.

 

De laatste tips die we met jou willen delen behandelen wat we moeten doen wanneer het even minder gaat. Wat we nodig hebben om toch door te zetten en te focussen. #focuskanjeleren

1. Werk in Tijdsblokken

Werken in tijdsblokken kan ons helpen om ons op korte termijn te focussen. De ‘pomodoro-techniek®’ is hier een specifiek voorbeeld van. De techniek gaat in essentie als volgt. Kies een taak die je wil afwerken. Verdeel je werk in taken van 25 minuten. Zet je timer en werk 25 minuten. Als de timer afloopt, neem je een korte pauze van 3 à 5 minuten. Zet dan opnieuw je timer en werk opnieuw 25 minuten. Wanneer de timer afloopt, neem je opnieuw een korte pauze. Nadat je dat drie à vier keer gedaan hebt, neem je een langere pauze van 20 à 30 minuten.

2. Ontwikkel Goede Gewoontes

Een gewoonte is één manier om het blijven doorgaan te vergemakkelijken. Een gewoonte vraagt namelijk geen wilskracht, we doen het gewoon op automatische piloot. Het komt er dus op aan een set van ‘goede’ gewoontes aan te leren. Een manier om een goede gewoonte aan te leren is om onze doelen op te breken in behapbare acties. Die acties moeten zo haalbaar en aangenaam zijn dat we ze zonder moeite kunnen uitvoeren. Door ze klein te maken, starten we er sneller mee en vergroot de kans dat we ze zullen herhalen. En door ze te herhalen worden we er beter in. Wat eerst moeilijk was, wordt nu gemakkelijker.

3. Slik de kikker

Iedereen heeft wel een kikker. Iets wat we niet graag doen. Het zijn die dingen die maar niet afgewerkt geraken. Zaken die we typisch uitstellen. Wanneer we die taak nu eerst zouden doen, dan kunnen we met een goed gevoel aan onze andere taken verder werken. Probeer je kikker dus ‘s morgens als eerste door te slikken, zo komt er energie vrij voor de rest van de dag. Lukt het toch niet om met de kikker te beginnen? Begin je dag dan met een leuke taak die je vlug kan afronden. Zo komt er onmiddellijk al wat energie vrij en die energie kan je helpen om vervolgens aan je kikker te beginnen!

#levenkanjeleren van Veerle Valaert, Jasmine De Coninck, Evy de Baerdemaeker en Nathalie Vermassen is uitgeven bij Borgerhoff&Lamberigts

Veerle, Jasmine, Evy en Nathalie gaven deze week nog meer tips, die kan je hier checken:

Niet meer, maar minder

Niet harder, maar slimmer 

 

Lees hier ook de tips van andere experten:

Partner Content

Gesponsorde content