3 tips voor een écht productieve werkdag

Florence Pérès

Verzuip jij ook in je inbox? Kun je geen uur zonder je smartphone? Wil je minder tijd aan social media spenderen, maar weet je niet hoe ? Digital detox coach Florence Pérès legt in haar boek Digital Detox uit waarom onze digitale verslaving moordend is voor onze performantie en ons bovendien rusteloos, jachtig en gestrest maakt. Je leert er alles over de Touchpoints methode, een realistische manier om vaardiger te leren omgaan met je digitale tools. Speciaal voor Feeling verklapt Florence een aantal van haar beste tips.

Wil je nog meer leren van digital coach Florence Pérès? Schrijf je dan hier in voor onze Feeling Forward sessie met Florence Pérès en Elke Geraerts: je brein of je leven.

Kiezen voor ‘Flow’

Ken je dat gevoel dat de tijd voorbijvliegt? Dat je helemaal opgaat in een taak waarbij het lijkt alsof de wereld om je heen verdwijnt? Dat je zodanig geniet van je werk of activiteit dat het niet eens meer op werk lijkt? Die toestand heet ‘Flow: een staat van opperste concentratie, waarin we extreem efficiënt, opgewekt en energetisch zijn. Het is zelfs één van de beste remedies tegen stress.

Een toestand van Flow is geen utopie maar wordt gerealiseerd als er een balans is tussen de moeilijkheid van de taak en je eigen vaardigheden. Om Flow te bereiken is er nog een voorwaarde nodig: focus. En net daar situeert zich de moeilijkheid in onze always on cultuur waarbij onze aandacht voortdurend wordt weggekaapt.

Kiezen voor Flow betekent dus in de eerste plaats digitale prikkels uitschakelen. Dit zijn 3 tips om dit te doen.

1. Zet pushnotificaties en andere alerts uit

Als je één tip zou moeten kiezen en toepassen, nog los van focus en Flow, dan is het deze wel. Dit is dé gouden tip voor iedereen die minder technostress wil ervaren en afleiding wil tegengaan. Notificaties, alerts of meldingen maken ons rusteloos en fnuiken onze concentratie. Dus zet ze uit in de applicaties zelf of in je instellingen. Zowel op je smartphone als in je mailprogramma op de computer.

2. Sluit alle vensters die je niet nodig hebt

Hoe meer applicaties en vensters je hebt open staan, hoe groter de verleiding om te switchen en te multitasken. Onnodig te zeggen dat Flow onmogelijk is als je om de 3 minuten hopt tussen verschillende taken, schermen en vensters. Sluit dus je mailbox, je browser en andere toepassingen om je volledig te kunnen wijden aan je gekozen taak.

3. Gebruik de tomaat

De pomodorotechniek helpt jou om focus en Flow te vinden. Door een duidelijke tijdslimiet in te stellen, scherp je je concentratie aan en lijkt de opdracht ook minder zwaar. De naam komt van de kookwekker, die vaak de vorm heeft van een ei of een tomaat, ‘pomodoro’ in het Italiaans. Je besluit eerst welke taak je gaat doen, dan stel je de timer in op 25 minuten en werkt tot de wekker gaat. Je neemt een korte pauze van een drietal minuten en begint opnieuw. Na 4 pomodoro’s van 25 minuten (samen met de pauzes is dit dan ongeveer 2 uur), neem je een langere pauze van 15 à 30 minuten. Er bestaan ook apps gebaseerd op deze techniek.

Wil je nog meer leren van digital coach Florence Pérès? Schrijf je dan hier in voor onze Feeling Forward sessie met Florence Pérès en Elke Geraerts: je brein of je leven.

Meer tips van experts:

Partner Content

Gesponsorde content