Vraag aan de relatietherapeut: wat maakt een relatie gezond?

De liefde. Misschien wel het meest besproken, maar minst begrepen onderwerp in de geschiedenis van de mensheid. Ambitieus als we zijn, doen wij toch een poging om de geheimen van de liefde te doorgronden, met behulp van ons expertenpanel. Vandaag: wat maakt een relatie gezond?

 

De experten:

  • Rika Ponnet: relatiedeskundige en eigenaar van Duet Relatiebemiddeling, het bureau waarmee ze singles graag aan een partner helpt.
  • Dirk De Wachter: psychiater, hoogleraar en auteur. Hij is bekend omwille van zijn vele lezingen, waaronder die over zijn theorie rond de kunst van het ongelukkig zijn.
  • Wim Slabbinck: klinisch seksuoloog. Hij is in Vlaanderen bekend van het tv-programma Blind Getrouwd.

Vraag van vandaag

Er wordt heel veel gezegd en geschreven over relaties en relatievormen. Maar wat is nu eigenlijk het geheim van een gezonde relatie?

 

Rika Ponnet: “Er moet ruimte zijn voor het individu”

“De essentie van een gezonde relatie is een goed evenwicht vinden tussen connectie bereiken en afstand bewaren. Het wij-verhaal is uiteraard heel belangrijk, maar relaties waarin partners samenvallen met de ander en zichzelf verliezen, blijven niet duren. Ik grijp weleens terug naar de klassieke metafoor over zand in de palm van je hand houden. Wanneer je te hard knijpt, sijpelt het weg. Iedereen heeft wel periodes waarin je wat aanhankelijker bent, maar om een relatie gezond te houden moet er ruimte zijn om als individu te groeien.”

Dirk De Wachter: “Communicatie is de sleutel”

“Voor mij is communicatie de sleutel tot een gezonde relatie. Het is in deze tijden niet evident om samen te blijven, dat bewijzen alle statistieken. Om een relatie te doen slagen, is er van beide kanten een bereidheid nodig om samen na te denken en een weg te vinden. Praat over wat je nodig hebt, en ga samen op zoek naar de manier om dat te bereiken. Het juiste evenwicht vinden tussen autonomie en verbinding is daarbij inderdaad een cruciale factor.”

Wim Slabbinck: “Denk na over wat je als koppel belangrijk vindt”

“Er is geen algemene formule die een relatie gezond maakt, maar er zijn wel enkele sleutelelementen, zoals een constructieve communicatiestijl en het vastleggen van duidelijke grenzen en spelregels. Zeker in het begin van een relatie zijn mensen vaak blind voor wat er allemaal kan mislopen. Toch is het niet slecht om reeds in die fase na te denken over wat je als koppel belangrijk vindt en de uitdagingen die zich op lange termijn kunnen voordoen. Wat ook essentieel is, is het geloof in de overtuiging van de ander om jou niet te willen kwetsen. Elkaars steunpilaar zijn in goede en kwade dagen is niet voor niets een belangrijke huwelijksgelofte.”

           

Meer relatievragen beantwoord door experten:

Tekst: Ans Vroom – Beeld: White Lotus op Streamz

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content