Datingsites voor vreemdgangers: wij gingen undercover

VVVV: virtueel vreemdgaan voor vrouwen. Of voor mannen. Wat nu misschien nog taboe is, wordt snel realiteit. Onze vrouw was benieuwd, ging op onderzoek uit en schreef zich in op datingsites voor mensen met een partner.

Op datingsites voor ‘geheime liefdes’ wordt er druk van allerlei virtuele walletjes gegeten. Maar hoe gaat het er precies aan toe? Onze undercover lover maakte een profiel aan en legde haar oor te luisteren bij de vreemdgangers.

Geile knipogen van mannen uit Hanoi

De voorbije maand leidde ik een dubbelleven. Ik dook onder in de wereld van de online dating voor mensen met een partner. Voor mensen die niet genoeg hebben aan de partner thuis, zoals de situatie van Bart, die al 4 jaar samen is met een getrouwde vrouw. De meesten dromen van een scheve schaats, iets on the side, een slippertje. En dan vooral van seks. Gewoon: seks om de seks.

Ik maakte een profiel aan op drie websites die overspel faciliteren: MijnGeheimeLiefde (MGL), SecondLove (SL) en Victoria Milan (VM). Heel even had ik ook een profiel op de bekendste overspelsite van allemaal: Ashley Madison (AM). Dat heeft maar twee uur geduurd. Ik zat niet te wachten op een salvo van pornografisch beeldmateriaal, noch op knipogen van mannen uit Hanoi en Brazilië, als die al echt waren.

In de wereld van de overspeligen – of beter: de wannabe-overspeligen – is mijn naam Lara34. Lara is een stuk jonger dan ik, 34. Ze heeft lichtbruin haar, bruine ogen, meet 1m75 en weegt 57 kilo. Lara is de hedendaagse versie van Betty Draper: ze is een huismoeder, heeft een man en twee kinderen. Haar man is workaholic. Ze verveelt zich dood, hunkert naar aandacht en spanning, en twijfelt over de vraag of ze hem moet verlaten. Doemgedachten dus, zoals deze 5 die je relatie kunnen doden.

Vink aan: oraal of anaal?

Als ik om tien voor negen inlog, heb ik net mijn tweede ochtendkoffie uitgeschonken. In het overspelverkeer is het spitsuur. Lara’s profiel staat sinds gisterenavond online. Bij VM en MGL kun je een uitgebreide persoonsbeschrijving invullen door antwoorden aan te vinken. VM wil vooral duidelijkheid. Op de vraag ‘Wat zoek je hier?’ kun je kiezen tussen een lange en korte relatie, erotische avonturen, maar ook gewoon wat rondsnuffelen mag.

Singles zijn ook welkom. Bij SL maakt het niet uit wat je wilt: de zee is groot, de vissen mogen het zelf uitzoeken. Op MGL wil men liever zo veel mogelijk details. Bij de vraag ‘Wat zoek je in een man?’ staat naast ‘groot geschapen’, ‘dominant’ of ‘gevoelig’ onder meer – dit is geen grap – ‘eerlijkheid’. Ik kon ook aanvinken wat mijn seksuele voorkeuren zijn, of ik online wil flirten, of ik aan webcamseks wil doen, en voor welke erotische snufjes ik in ben. Oraal of anaal? Rollenspel? Het op vreemde plaatsen doen? Mannen kunnen in deze sectie aanduiden dat ze ‘echte borsten’ opwindend vinden.

Lees ook: ik hou van mijn vrouw, waarom bedrieg ik haar dan? 

Harry, de fijne filosoof

Een zekere Harry stuurt een mailtje op SL: dat hij Lara’s profiel ook zag op VM. ‘Grappig’, schrijft hij. ‘Zou dat een signaal zijn?’ Harry, 34 jaar oud, blijkt een fijne en filosofische gesprekspartner te zijn. Hij heeft geen relatieproblemen, nee, maar wel vraagtekens bij monogamie.

Hij wil Lara ontmoeten. Als ze de boot afhoudt, vat hij dat met humor op: ‘Zullen we anders gaan joggen, dat valt minder op...’ Lara bedankt vriendelijk, hij reageert galant en sportief. Ik zou bijna wensen dat Harry een vriend van me is. Maar dan ook weer niet, want dat zou betekenen dat ik mijn mond moet houden tegen zijn vrouw die misschien ook wel een vriendin van me zou kunnen zijn.

Ludovic, de slimmerik

Mijn tweede informant laat zich Ludovic noemen. Ludovic is 42 jaar en op zoek naar een soulmate met benefits. Een vlam. Hij is niet ongelukkig binnen zijn relatie, maar de vonk is eruit en hij is te jong om zonder vonk te leven, zegt hij.

Of ik het al gewend ben, wil hij weten. Ik vertel dat ik met open mond sta te kijken van de brutaliteit van sommige mannen. (Bijvoorbeeld. Man: ‘Ik zit hier met een erectie, ik droom van je natte poes’. Lara: ‘En, heeft die tactiek je al veel opgeleverd?’ Man: mokkende stilte.) Ludovic begrijpt mijn cultuurschok, maar vertelt me dat vrouwen even erg kunnen zijn want vrouwen hebben meer zin in seks dan je denkt. ‘Ik kreeg onlangs een eerste berichtje van een 59-jarige vrouw met de vraag of ze op mijn gezicht mocht komen zitten’. Toch is het wetenschappelijk bewezen dat mannen anders denken over vreemdgaan dan vrouwen.

Ludovic is intelligent en stelt gericht vragen. Wat Lara mist in haar relatie, bijvoorbeeld. Of ze seks mist (deze studie onthult het geheim voor een blijvend passioneel seksleven). En hij wil toch wel graag een foto zien. Lara maakt zich ervan af met een grapje. Eigenlijk is ze 74, zegt ze. Ze krijgt een brede smiley terug.

Joeri, de meerwaardezoeker

En dan is er Joeri. Joeri is 51 en een cultuurmens. Weet veel over boeken, over muziek, over van alles en nog wat. Joeri is creatief, lief en vriendelijk. Beleefd, geïnteresseerd, keurig. Hij is ook heel erg aanwezig. Over zijn relatie vertelt hij dat hij en zijn vrouw nog wel on speaking terms zijn, maar dat het plezier weg is. Hij heeft kinderen, wil niemand in de steek laten.

Joeri verwacht niet al te veel van datingsites, maar toch blijft hij op de loer liggen. Hij heeft er trouwens al vriendinnen aan overgehouden, maar seks is er nog niet van gekomen. Eén keer stond hij in lichterlaaie, dat contact heeft hij zelf verbroken. ‘Té gevaarlijk’, geeft hij toe.

Hij geeft zijn identiteit bloot, stuurt me zijn gsm-nummer. Lara wordt zijn dagboek. Hij vertrouwt haar alles toe. Hij stuurt haar romantische liedjes en soft-erotische fantasieën. Lara stuurt hem met een kluitje in het riet: dat dit toch niet zo haar ding is, maar dat ze hem veel succes wenst.

‘Iwantuforsex’ en ‘Heet_en_discreet’

Uiteindelijk bleek Victoria Milan de leukste site te zijn: gebruiksvriendelijk, een leuke interface. SecondLove en MijnGeheimeLiefde spraken me minder aan. Maar de mix van mensen is ongeveer hetzelfde. Nee, er komen niet alleen perverten, seksverslaafden en players die hotlinepraat verkopen en zich verraden door namen als ‘Iwantuforsex’ en ‘Heet_en_discreet’. Tegen alle verwachtingen in zijn er ook leuke, intelligente mannen (en vrouwen) te vinden. Brave huisvaders en-moeders, mensen met een gezin en een job, die met die eeuwige vraag zitten: ‘Is dit alles?’. Ze missen passie in hun leven want na zoveel tijd dooft de passie in een relatie. Ze willen ontsnappen aan de routine, spelen. Letterlijk, want velen lijken vooral uit te zijn op het ‘spel’ in overspel.

Eigenlijk is het erg gemakkelijk om er de interessante kerels uit te pikken. Of beter: voor een 34-jarige schone die ongelukkig is in haar relatie is het gemakkelijk om het beste in mannen naar boven te brengen. Eén van hen sloeg met de spreekwoordelijke vuist op tafel toen Lara opbiechtte dat ze bang was om betrapt te worden. ‘Je bent toch niet de gevangene van je relatie’, brieste hij. Ik vond dat verwarrend. Waar gaat het naartoe als die ridderlijke types nu ook al op overspelsites zitten, en zich bovendien een beetje bezitterig gaan gedragen?

Het maakt me mistroostig. Dit is de ontnuchterende waarheid: de kans dat je tussen al die profielen bekenden, misschien wel intimi, zult vinden, is reëel. Ik kan mijn account wel opzeggen, maar nooit stap ik nog een restaurant binnen zonder me af te vragen: wie van deze mensen heeft een dubbelleven? Net voor ik voor de laatste keer uitlog en mijn profiel delete, komt er nog een nieuw berichtje binnen. Van een mij onbekend heerschap. ‘Hey Lara, alles naar wens? Een vraagje: jij en twee mannen, is dat een optie?’ Ik ontspan. Lara is weg, ik mag weer mezelf zijn. ‘Twee mannen? Dat zou ideaal zijn’, antwoord ik. ‘Dan kunnen jullie samen mijn was opvouwen’.

Meer over relaties & seks:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content