Vrijgezel? 5 x tips om post-corona te daten

Je hebt binnenkort nog eens een date, maar bent een beetje onzeker over hoe je het moet aanpakken na al die maanden van isolatiePsychologe Marie Tapernoux geeft je een leidraad om de avond door te komen.

De cafés en terrassen zijn al een tijdje opnieuw open. Voor singles betekende dit overschakelen van maandenlang virtueel daten naar elkaar eindelijk weer fysiek ontmoeten voor een babbel en een drankje. Tijdens de lockdown vonden ontmoetingen plaats in een park of meteen bij de een of de ander thuis. Een situatie die best ongemakkelijk kon zijn, aangezien je je date meteen in je privacy moet binnenlaten. Sinds de heropening van de terrassen is dit tijdperk gelukkig voorbij. De “klassieke” date herovert grond. Ben je een beetje gestrest voor een drankje met je virtuele verliefdheid? Marie Tapernoux, therapeute en seksuoloog, geeft je vijf tips zodat je date relaxed verloopt.

1. Relativeer

“Veel mensen vrezen tegenwoordig “echte” ontmoetingen. Tijdens de lockdown sloten we onszelf op in onze comfort zone. Het is voor de meeste mensen nu eenmaal makkelijker om te chatten en elkaar te benaderen via een scherm”, legt Marie Tapernoux uit. Daarom adviseert de psychologe om de date te relativeren. “Houd de inzet laag en neem zo de druk weg. Zeg tegen jezelf dat je gewoon wat gaat drinken of gaat wandelen”.

Marie Tapernoux adviseert ook om op een eerste date maar één drankje te bestellen. “Dan ben je geen uren bezig en is er geen risico om vast te lopen als dingen niet gaan zoals gepland. We lopen immers het risico ontgoocheld te worden omdat de persoon anders is dan je beeld over hem of haar was. Voor een eerste date houd je jezelf dus best voor dat je wat gaat drinken met een kennis“.

2. Praat niet over je ex

Tijdens een eerste ontmoeting kan je date in de verleiding komen om iets te vragen over je romantisch verleden. Heel snel komt het gesprek dan op vragen als ”en jij, hoeveel relaties heb jij al gehad?” of “wat zoek je in een relatie?”. Je moet dat verleden zeker niet verbergen, maar wees spaarzaam met de info die je geeft.

Wat je dan wel mag antwoorden? Marie Tapernoux raadt aan om niet in detail te treden, zeker niet als je de vorige relatie nog aan het verwerken bent. In plaats van over je verleden te praten, stelt de seksuoloog onderwerpen voor waarin je laat zien dat je naar de toekomst kijkt of in de ander geïnteresseerd bent. “Je kan vragen: wat zijn je plannen? Ga je op vakantie? Wat zijn je passies? Dan voelt de ander zich gevleid”.

3. Kies een outfit die bij je past

Voor een date sta je waarschijnlijk wat langer voor de spiegel met een aantal verschillende outfit-opties. “Is dit de juiste outfit?”, “Is het niet te veel?” “Het is belangrijk om een outfit te kiezen die past bij je persoonlijkheid. Het heeft geen zin om een ​​rol te spelen”, zegt de seksuologe. “Naar schatting duurt het tussen de 10 en 20 seconden om een ​​mening over iemand te vormen. Je outfit zal dus de rest van het verloop van je date beïnvloeden”. Marie Tapernoux raadt aan om jezelf niet te veel te veranderen, maar je toch in te spannen om er goed uit te zien.

4. Verleid, maar niet te veel

“Verleiding is onvermijdelijk op een eerste date”, zegt Marie Tapernoux. “Dat is immers de manier om erachter te komen of er een vonk is tussen jou en je date. Verleiding mag dus zeker aanwezig zijn, maar je mag er niet in overdrijven. Je moet namelijk een verlangen creëren om elkaar weer te zien. Geef daarom suggestieve toespelingen of speelse opmerkingen“. Als je bang bent dat je erover gaat, kun je vooraf enkele regels opstellen, zoals niet kussen op de eerste date.

5. Wat na de date?

Het post-date moment is altijd een raadsel. Gaan we elkaar nog terugzien? Is er een vonk? Wat vond de ander ervan? Zal hij/zij mij een berichtje sturen? 1001 vragen spoken door je hoofd. Marie Tapernoux benadrukt dat je steeds respectvol moet omgaan met de persoon die je ontmoette. Vandaar het belang om eerlijk te zijn als de date niet helemaal goed zat. “Je kunt hem of haar een berichtje sturen en zeggen: ‘Bedankt voor het drankje, maar ik voelde het niet. Ik wens je het beste voor de toekomst’. Als de date wel goed is verlopen, kan je de borrel verlengen met een restaurantje en vragen om elkaar nog eens te zien”.

Lees ook

Door: Audrey Morard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content