Datingsites houden allerlei algoritmes bij om je te linken aan de ‘juiste’ partner. Dezelfde interesses, een gelijkaardige job of dezelfde muzieksmaak? Jullie lijken wel een match made in heaven. Al weten datingsites het nooit zeker, want die ‘va va voom’ is niet te voorspellen. Zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Datingsites die ‘juiste’ partners aan elkaar matchen gaan er vanuit dat aantrekkingskracht mede afhankelijk is van gemeenschappelijke eigenschappen, voorkeuren en interesses. Maar klopt dat eigenlijk, vroegen wetenschappers zich. De studie werd uitgevoerd aan de universiteit van Utah. Onderzoekers vroegen aan honderd vrijwilligers over welke karaktereigenschappen hun ideale partner moet beschikken. Een geavanceerd algoritme (zoals dat van datingsites) moest een reeks speeddates voorstellen. Daarna werden de vrijwilligers op date gestuurd. Vervolgens kregen ze nog eens een vragenlijst: was de date interessant en voelden ze zich aangetrokken tot de ander? Maar dat bleek niet zo succesvol. De voorspellingen waren helemaal niet goed. De gegevens die op werden verzameld, kunnen geen romantische verlangens voorspellen. ”

Verlangens voor een persoon kunnen ontstaan door de interactie tussen de twee. Iets wat niet te voorspellen valt”, legt Samantha Joel uit, zij is professor psychologie en hoofd van het onderzoek.

Happily ever after?

Toch hebben die datingsites een doel. Ze werken als een filter voor gebruikers, zo kom je in de juiste poule terecht. Die van avontuurtjes of een serieuze relatie. “Ben je zelf op zoek naar iets serieus? Dan kom je in een digitale vijver terecht met mensen die dit ook willen. En zo vergroot je dus je kansen. Toch biedt een datingsite geen zekerheid op een succesvolle relatie.”

Meer over daten & relaties:

VIA: She