Waarom een foute relatie even slecht is als ongezond eten

Je partner kan je écht gelukkig maken, dat hoeven we niet te vertellen. Maar omgekeerd geldt helaas hetzelfde. Ben jij niet gelukkig in je relatie? Dan kun je maar beter extra op je gezondheid letten, want een slechte relatie is even gevaarlijk als ongezond eten of te weinig beweging.

Lees hier wat gelukkige koppels elke avond doen

Dat zegt althans Esther Kluwer. De Nederlandse is hoogleraar duurzame relaties en onderzoekt het hoge scheidingspercentage. Volgens haar speelt ook de overheid een rol. “Volgens veel politici hoort alles wat met relaties niet besproken te worden in het parlement”, vertelt ze aan Vrij Nederland. “Maar wat je eet is eigenlijk ook een eigen keuze en privé. Toch worden er wel voedings- en bewegingsadviezen gegeven omdat het een effect heeft op onze gezondheid. Maar ook relatieproblemen hebben een belangrijke invloed op onze gezondheid. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat hartpatiënten met een goed huwelijk betere overlevingskansen hebben dan mensen in een ongelukkige relatie. Relatieproblemen veroorzaken stress, blijft die lang aanhouden, dan is dat slecht voor je hart. Daarom hebben mensen met relatieproblemen vaak meer cortisol in hun bloed. Volgens andere onderzoeken is een slechte relatie te vergelijken met te weinig beweging of ongezonde voeding.” Snel een romantisch avondje plannen is dus de boodschap. 😉

Happy togheter

Allemaal goed en wel. Maar wat kun je doen om jullie relatie goed en gezond te houden? Ze wacht nog op de resultaten van het onderzoek, maar geeft alvast enkele tips uit voorgaande onderzoeken.

  • Wees betrokken. Voel je verbonden en wees bereid om aan je relatie te werken, ook als het even moeizamer gaat.
  • Hoe vergevingsgezinder de partners, hoe meer tevreden over de relatie.
  • Partners die op de juiste manier omgaan met conflicten, zijn gelukkiger.

Meer over relaties:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content