Waarom het (soms) een goed idee is om terug samen te komen met je ex

Het is misschien wel de meest controversiële verhaallijn van And Just Like That tot nu toe, maar Carrie Bradshaw en Aidan Shaw zijn terug samen. Dat oude liefde niet roest mag dan wel een populair gezegde zijn, maar is terugkeren naar een oude liefde wel altijd zo’n goed idee? Wij vroegen het aan relatietherapeute Rika Ponnet. 

Herenigd met je ex: (g)een stap terug?

Een waaier aan emoties, zo zou je wat op je afkomt als je terug een relatie aangaat met je ex kunnen omschrijven. Niet alleen bij jou, maar ook bij je omgeving. Want die ene vriendin bij wie je uithuilde, kan het rollen met de ogen maar met moeite verbergen, en je ouders waren net comfortabel met het haten van de man of vrouw die je hart brak. Om maar te zwijgen over je eigen gedachten. Is het omdat je niemand beter vindt dat je terug bij hem of haar komt? Zullen jullie in dezelfde valkuilen trappen? En waarom zou het de tweede keer wél lukken als het de eerste keer fout is gelopen?

Een hereniging met je ex is beladen, meent ook relatietherapeute  Rika Ponnet: “Mensen hebben het gevoel dat ze bij de tweede keer zekerder moeten zijn dan bij een volledig nieuwe relatie. Er is een gezamenlijk verleden en mensen vragen zich af of ze een fout maken door te herbeginnen. Maar elke relatie heeft een betekenis: er is geen goed of fout. Ofwel begin je opnieuw en loopt het goed, ofwel begin je opnieuw en loopt het terug fout. Dat laatste is niet minder waardevol. Misschien had je de relatie met je ex opgehemeld en besefte je pas na een tweede poging dat je geen realistisch beeld meer had? Misschien moest je het nog eens proberen, omdat je het dan pas écht zonder schuldgevoel kon loslaten? Na die tweede breuk sta je een stap dichter in het anders vasthouden en net daarom heeft elke relatie bestaansrecht, ook als ze eindigt.”

Lees ook: Jaco (62) & Marion (62) trouwden na hun scheiding opnieuw met elkaar

Waarom lukt het soms een tweede, of derde keer wel?

“Een relatie heb je nooit in een vacuüm. Er zijn een heleboel externe factoren. Een job in het buitenland, pluskinderen die een nieuwe partner niet aanvaarden of ouders die een partner niet goedkeuren: het zijn allemaal zaken die liefde onder druk kunnen zetten. Ik hoor koppels vaak zeggen dat het tussen hén wel oké was, maar dat het niet ging door omstandigheden. Soms lukt het dan wel als die externe factoren veranderen. Maar ook als een breuk te maken heeft met interne factoren, zoals een bepaalde relatiedynamiek, kan een tweede kans slagen. In mijn praktijk merk ik dat koppels soms moe gestreden zijn, en dan is een pauze niet altijd een einde. Een relatie is als een elastiek. Soms sta je dicht bij elkaar, soms sta je verder. Als je jaren samen bent geweest met iemand, dan eindigt je verbinding ook niet als je relatie stopt.”

Een relatie is als een elastiek. Soms sta je dicht bij elkaar, soms sta je verder

Hoe reageer je als vrienden of familie best als exen zich terug herenigen?

“Vaak hebben hernieuwde koppels schrik voor de reactie van hun omgeving. Hoe jij reageert als vriend, zegt meer over jezelf dan over de relatie waar je over oordeelt. Ook als de tweede, of derde, of vierde keer in een breuk eindigt: het zal die persoon helpen en dat maakt die ‘mislukte’ kansen heel waardevol. Het is niet aan jou om een mening te hebben over een andere relatie. Want ook als mensen bijvoorbeeld terug samenkomen, omdat ze merken dat het niet perfect, maar wel goed genoeg is, dan kun je dat alleen maar aanvaarden.”

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content