Waarom goede vrienden je nog gelukkiger maken dan familie

Soms heb je niet meer nodig dan je goede vriendin en een goed glas wijn. Niet zo vreemd, want onderzoekers ontdekten al lang geleden dat menselijk contact je langer en gelukkiger doet leven. Amerikaanse wetenschappers ontdekten nu dat er een verschil is tussen welk contact. Zo zouden je vrienden een positievere impact hebben op je gezondheid en je welzijn dan je familie.

Lees hier welke 3 types vriendinnen iedere vrouw nodig heeft

Het onderzoek werd gevoerd aan de Michigan State University. Volgens de auteur, William Chopik, hebben vrienden een positieve invloed op onze gezondheid en welzijn. Ze verhogen ons zelfvertrouwen en helpen tegen stress.

Hij kwam tot de conclusie nadat hij twee studies uitvoerde. In de eerste werden ongeveer 300.000 mensen tussen 15 en 99 jaar ondervraagd. Daaruit bleek dat deelnemers die vriendschappen meer waardeerden, zich gelukkiger en gezonder voelden. Vooral dan wanneer ze ouder werden.

Bij de tweede studie werden 7.500 Amerikaanse deelnemers ouder dan vijftig, bevraagd over de kwaliteit van hun vriendschappen, hoe begrepen ze zich voelden en hoe vaak ze teleurgesteld werden. Respondenten die vriendschappen stresserend vonden, waren vaker ziek. Degenen die hun vrienden zagen als een echte bron van steun, waren gezonder. Ook de invloed van familiebanden op het welzijn werd onderzocht, maar daar werd weinig effect gevonden. Partners en kinderen hebben wel effect, maar niet zoveel als vrienden. Vrienden hebben dus een positiever effect op onze gezondheid en hoe gelukkig we zijn, dan familie.

Niet zo vreemd, volgens onderzoeker William Chopik. “Uit vorige studies bleek al dat we meer genieten van tijd met onze vrienden dan tijd met onze familie. Bovendien kiezen we onze vrienden zelf, en kiezen we dus om te investeren in die vriendschappen waarin we ons goed voelen. Met vrienden doe je leuke dingen, ze zorgen voor een uitlaatklep. Bovendien kun je bij vrienden vaak je hart luchten zonder dat ze een oordeel vellen. Terwijl samenkomsten met familie vaker serieuzer zijn.” Hij raadt dan ook aan om te investeren in vriendschappen, ook al ben je gehuwd of heb je kinderen. “Zelfs als tijd heel schaars is, zijn vriendschappen belangrijk.” Hij geeft nog mee dat goed kunnen luisteren en betrouwbaar zijn de belangrijkste elementen zijn voor een goede vriendschap.

Meer artikels over vriendschappen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content