Wat als je plots erg ziek bent?

In Life on Sneakers vertelt Evi Renaux haar inspirerende verhaal, over ziek worden, pijn en hoop. En het geluk halen uit kleine dingen.

Op 1 juli 2013 veranderde het leven van Evi Renaux compleet. De jonge mama met een drukke baan moest haar hoge hakken inruilen voor een ziekenhuisbed. Op haar blog Rue NØ deelt ze verhalen, maar nu is er ook het boek "Life on Sneakers".

Op een dag stond Evi op met helse pijnen. In eerste instantie maakte ze zich niet veel zorgen, maar al snel bleek de pijn ondraaglijk. Ze werd van ziekenhuis naar ziekenhuis gestuurd, maar het antwoord bleef uit. De jonge mama doorstond een zware periode van onzekerheid, onmacht en verdriet. Ze zweefde zelfs even tussen leven en dood. 

Naast het ziek zijn moest Evi ook andere zware dobbers slikken. Haar ambitieuze job met strakke deadlines kon ze niet meer uitvoeren. Ondertussen staat ze er terug. Haar plan A, een job in de media, moest ze noodgedwongen inruilen voor een plan B. Maar dat gebeurde niet op 1,2,3. In haar boek vertelt ze over de stappen die ze moest doorlopen. 

5 stappen van verwerking

Na de onmacht en het verdriet, komt er terug hoop, aanvaarding en ruimte voor dankbaarheid. Erg herkenbaar. "Dat klopt, het is zeker geen boek dat zich enkel richt tot zieke mensen. Iedereen maakt dingen mee in het leven. Zelf maakte ik ook al wat dingen mee voor mijn ziekte, een scheiding en het verlies van mijn vader bijvoorbeeld, en het viel mij op dat deze stappen en emoties altijd terugkeren", legt ze uit. 

In eerste instantie voelde ze zich erg onmachtig en verdrietig. Na een tijdje voelde ze terug hoop. "Veel mensen blijven (te) lang hangen bij stap 2, het verdriet. Het is heel moeilijk om terug hoop te hebben. Zonder de liefde en steun van familie en vrienden was mij het nooit gelukt", vertelt Evi. "Bovendien werkt het niet in 1 keer. Het is vallen en opstaan. Soms zet je 2 stapjes vooruit en dan een stapje terug. En er zijn nog momenten dat ik me verdrietig voel. Maar langzaamaan klim ik terug. Naast mijn ziekte, en mijn dagelijkse pijn gebeuren er ook zoveel mooie dingen in mijn leven. De verwezenlijking van het boek, mijn dochtertje en mijn familie en vrienden, en genieten van zoveel kleine mooie dingen zijn maar enkele van de prachtige zaken die mijn leven verrijken."

Lichtpuntjes

Evi's geheim? "Lichtpuntjes blijven zien", zegt ze vastberaden. "Je kan erg veel pijn of verdriet hebben, maar er zijn altijd lichtpuntjes. Het is belangrijk dat je ze blijft zien. Zo kan ik ongelofelijk gelukkig worden van een lief sms'je, een onverwachte bos bloemen of een glimlach van mijn dochter. Geen grootste gebaren, maar vaak prachtige lichtpuntjes waar je je aan kan optrekken."

Plan B

Evi heeft nog dagelijks pijn en kan niet meer terug naar haar oude, voltijdse job. "Ik had geen plan B, maar toen ik begon aan mijn blog merkte dat me dat schrijven mij veel voldoening geeft. Dankzij de reacties merkte ik dat ik mensen kon inspireren met mijn verhaal, en dat was één van de reden waardoor ik besloot om dit ik dit boek te schrijven." In het boek lees je het straffe verhaal van Evi, maar geniet je ook van foto’s, illustraties en prachtige quotes. "Ik heb gemerkt dat schrijven mijn passie is, ik wil verhalen vertellen, als je me nu zou vragen of ik terug wil naar plan A antwoord ik resoluut nee", vertelt ze. Ze besluit met nog een gouden tip: "Geniet van vandaag, je weet immers nooit wat morgen of volgende week brengt.”

Life on Sneakers Het boek is hier te koop voor 19,99 euro. Uitgeverij: Manteau

Ben jij een boekenfreak? Hier vind je onze top 5 van het moment. Hou je meer van televisie? Hier vind je 9 series die je moet zien in 2016.

Lees ook: 

Straffe getuigenis: Jeske verloor haar moeder aan jongdementie

Straffe getuigenis: Saar leeft samen met een chronisch zieke man

Straffe getuigenis: Marianne dacht jaren dat ze frigide was

Partner Content

Gesponsorde content