Welke type van garderobe heb jij?

Aan de hand van je garderobe kun je zeggen wat voor iemand je bent. Het klinkt misschien als klinklare onzin, maar er zit meer waarheid in dan je denkt...  

De Amerikaanse psychologe Jennifer Baumgartner schreef in haar boek ‘You are what you wear’ dat onze kleding verraadt wie we zijn. Kleding is volgens haar een verlengstuk van onszelf en een reflectie van wat we denken en voelen. Elk item in onze garderobe is het gevolg van een diepere, onbewuste keuze. Baumgartner ging langs bij vrouwen thuis en maakt een onderscheid tussen 5 types van garderobes.

1. De trendy garderobe

We kopen omdat we denken dat we denken dat we iets nodig hebben, omdat we iets willen en omdat we iets missen. En wat we missen is niet noodzakelijk kleding. Onder de veelkopers zijn er zogenaamde trendsetters en de trendvolgers: vrouwen die met elke nieuwe hype mee willen zijn. Maar het slaafje van de trends zijn, duidt soms op veel onzekerheden. Je kan het oplossen door te kijken wanneer je precies een aankoop wil doen. Vervang de aankoop door alternatieven bijvoorbeeld door een koffie te gaan drinken met een vriendin of te sporten.

2. De bomvolle kleerkast

Er bestaat een simpele regel: een kledingstuk dat je een jaar niet meer gedragen hebt, heb je eigenlijk niet meer nodig. Elk kledingstuk reflecteert een deel van ons leven en dat weggooien voelt aan als een stuk van onszelf overboord gooien. Nostalgie is hier een heel belangrijk aspect van. Hoe los je het op? Gooi alles weg wat gedateerd lijkt en waarvan je de kwaliteit niet meer ziet. Heb je nadien iets te kort? Dan mag je naar de winkels hollen!

3. De kast vol identieke outfits

Ons brein stimuleert herhalingsdrang. Als je altijd dezelfde outfit draagt, verstop je jezelf voor anderen en voor jezelf. Je gebruikt je uiterlijk als een verhullend gordijn. Je lost het op door na te gaan wat je wenst te verstoppen. Je moet dus op zoek naar de onderliggende redenen waarom je zo onzeker bent. Ga eens langs bij budgetwinkels en experimenteer. Kies kleding die je normaal nooit zou dragen en krik je zelfvertrouwen op.

garderobe

4. De kleerkast met alleen te grote kleren

Ze bestaan: dé garderobes waarbij geen enkel kledingstuk past! Wanneer je kleding draagt om je lichaal af te schermen, verberg je niet alleen je fysieke ik, maar ook je innerlijke ik. We kopen oversized kleding om alles te verbergen, omdat we onzeker zijn en omdat we denken dat ons lichaam geen schoonheidsprijs verdient. Hoe los ik dat dan op? Koop kleding die je past en kijk welk effect dat geeft. In een goed gesneden stuk zie je er minder mollig uit dan je dacht. Speel dus volop je troeven uit!

5. De garderobe die niet bij je leeftijd past

De angst om ouder te worden, is een drijvende kracht in onze maatschappij. Ons verlangen om jong te blijven is énorm. Maar dat is nog geen reden om je te jong te kleden. Doorgaans zijn er drie veelgemaakte fouten: nooit je look veranderen en er dus gedateerd uitzien; je ouder kleden dan je eigenlijk bent en je jonger kleden waardoor je er ouder uitziet. De oplossing: kijk naar alles wat er in de kleerkast hangt en haal de gedateerde stukken eruit. Als je iets koopt, ga dan voor klassieke stukken in plaats van trendgevoelige spullen

Partner Content

Gesponsorde content