Home Psycho & Relatie Zo win je hem meteen voor je
Zo win je hem meteen voor je

De klik versnellen, het kan! 

Ori en Rom Brafman noemen in hun boek 'De magie van de klik' verschillende factoren die de kans op een magische klik kunnen verhogen. Elkaar bewust in de ogen kijken tijdens een gesprek, of elkaar subtiel aanraken, zijn dergelijke ‘klikversnellers’. Ook de geur van iemand, het zweet en de daarin aanwezige hormonen, spelen een grote rol bij het ontstaan van instant chemie. Daarnaast zijn er nog 5 factoren die altijd blijken mee te spelen als er een plotse, natuurlijke band ontstaat.

1. Kwetsbaarheid

Vertel je honderduit en durf je je emotioneel kwetsbaar te tonen? Laat je je sociale schild zakken? Dan is de kans veel groter dat de ander ook zijn hart opent en zijn verhaal vertelt. Het resultaat: instant magie.

2. Nabijheid

Zit je samen op kot, ben je lid van dezelfde sportclub, heb je kinderen op dezelfde school? Ook dan is er meer kans dat er een betekenisvolle band wordt gesmeed. De spontane communicatie die zo kan ontstaan, zorgt immers voor de nodige sociale lijm. Je zult vaker een klik hebben met mensen die in je buurt wonen of werken. Het gezegde ‘Onbekend is onbemind’ is dus waar.

3. Resonantie

Resonantie slaat op die momenten in je leven dat alles precies goed voelt, dat je volledig afgestemd bent op alles wat je doet

4. De verleidingskracht van overeenkomsten

Er blijkt een verband te zijn tussen overeenkomsten en aantrekkelijkheid. Wat precies de band creëert, maakt niet zoveel uit: je kunt van dezelfde muziek houden, dezelfde politieke overtuiging hebben, dezelfde achternaam of verjaardag hebben, en zo meer. Het kunnen dus zowel grote onderwerpen zijn als heel triviale zaken.

5. Een duidelijk kader, een veilige plaats

Samen tegenspoed ervaren blijkt een katalysator te zijn in het smeden van een sterke band (daarom stuurt men bedrijfsteams bijvoorbeeld op survivaldag). Omgevingsfactoren spelen dus een belangrijke rol. Het verblijf in een duidelijk gedefinieerde, afgelijnde gemeenschap, waar je afgesneden bent van de buitenwereld en een soort emotionele veiligheid ervaart (bv. een reis, een kamp, een kot, een studentenvereniging, etc.) doet de kans op een klik aanzienlijk toenemen.

 

Nog meer relatieadvies: 

Wat te doen als je twijfelt aan je relatie?

3 tips om je relatie te verbeteren