Eén op de vijf millennials ervaart zo’n ernstige mentale klachten dat ze daardoor in hun dagelijks leven belemmerd worden. Dit blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van de Nederlandse verzekeraar Interpolis. Ze hebben een veel hogere kans om nu of op latere leeftijd een burn-out te ontwikkelen.

Er namen 1.130 Nederlandse jongeren tussen 18 en 34 deel aan het onderzoek. En daar kwamen heel wat opvallende resultaten uit.

  • 19% van de jongeren ervaart mentale klachten, in die mate zelfs dat het hun dagelijkse leven beïnvloedt.
  • Jongeren die niet studeren of geen werk hebben, hebben vaker mentale klachten. 39% zegt er last van te hebben. (Al is het daar niet duidelijk welk van de twee de oorzaak is van het ander.)

Volgens Chantal Vergouw, directievoorzitter van Interpolis, is de druk om het zo goed mogelijk te doen de belangrijskte stressfactor. “Deze druk wordt onder meer gevoed door het gebruik van smartphones, en het streven naar ‘het perfecte plaatje’ op social media. Een digitale detox is dus een goed idee.” Dat doe je door regelmatig je smartphone aan de kant te leggen en berichtnotificaties uit te schakelen. Ze deden een testpanel en gaven aan 200 jongeren een aantal opdrachten, niet zonder reden. Want voor de opdrachten waren er volgende resultaten:

Lees verder op de volgende pagina

1 2
bekijk op één pagina

Meer artikels over mentale gezondheid: