Deze vakantie ga jij op avontuur!

Nu de winter op veel plaatsen achter de rug is, beginnen de dieren terug echt te leven. Viervoeters strekken hun poten, vogels slaan hun vleugels uit en zeedieren voelen zich als een vis in het water. De lente brengt nieuw leven met zich mee en zorgt voor schitterende taferelen.

We stelden een lijst op van de tien mooiste plaatsen in de wereld waar je de natuur van op de eerste rij kan aanschouwen namelijk; in het wild!

1. Serengeti National Park-Tanzania

Het noordelijke deel van Tanzania broeit van het leven. Op deze plaats kan je enorm veel dieren zien, meer dan op welke andere plaats dan ook in de wereld. Ga zeker eens een kijkje nemen in het Serengeti nationaal park en de Ngorongoro krater. Deze beide regio's zijn beroemd omdat je er de 'big five' tegen het lijf kan lopen. (buffel, leeuw, luipaard, neushoorn en olifant) Dus niet meteen de ideale omgeving om 's nachts even alleen een avondwandelingetje te maken.

Zou je graag eens het begrip 'dierenmigratie' met je eigen ogen willen aanschouwen? Dan is het Serengeti gebied hier de ideale plaats voor. Gnoes en zebra's brengen het regenseizoen door in de vulkanische vlaktes onder de Ngorongoro krater; maar eens dat het stopt met regenen migreren de dieren naar het Victoriameer dat in het westen ligt. Niet zelden in kuddes van miljoenen. Jij gaat toch ook graag met je familie op vakantie? Dit migratiesysteem is één van de laatste ter wereld dat nog intact is. Zeker de moeite waard om je geld aan uit te geven in plaats van die Iphone 5 aan te schaffen, die volgend jaar waarschijnlijk toch al "so 2013" is.

2. Bandhavgarg Nationaal Park- Madhya Pradesh, India

Tijgers zijn officieel een bedreigde diersoort. Volgens het WWF zijn er nog maar 3.200 Bengaalse tijgers te vinden in India. De grootste kans op het spotten van tijgers in het wild is dan ook in Bandhavgarth, een Nationaal Park in Madhya Pradesh. Dit park is sinds 1993 erkend als officieel reservaat voor tijgers. In dit gebied vind je ook nog dertig andere soorten dieren waaronder luipaarden, hyena's en jakhalzen. Een safari in dit park duurt één of twee dagen en je kan met de jeep gaan of op de rug van een olifant. De beste periode om te gaan is tussen november en juni.

3. Kangaroo Island– South Australia

Kangoeroe eiland, genoemd naar de familieleden van Skippy, is een plaats zo'n 15 kilometer van het zuid-Australische vasteland. Het is een fantastische plek om allerlei soorten dieren te ontdekken in hun natuurlijke habitat. Vooral de kangoeroes en de zeehonden trekken de aandacht van menig toerist. In het Seal Bay conservatiekamp, kan je, onder leiding van een gids, een toer maken door het terrein waar je gigantische zeeleeuwen kan zien spelen aan het strand. Een andere mooie locatie is het Flinders Chase Park, de thuisbasis voor honderden kangoeroes en zeehonden. Ook de unieke rotsen in het park, zijn een extra reden om dit park eens een bezoekje te brengen.

Ondanks dat dit diereneiland het hele jaar door actief is, zijn er toch twee periodes wanneer deze plaats net iets specialer is. In de Australische zomer (december tot februari) kan je heel de dag door talrijke kangoeroes en hun kleinere soortgenoten (wallabies) zien. Dit is tevens ook het voortplantingsseizoen van de zeeleeuwen, ergo schattige zeeleeuwtjes alom. In de Australische winter (juni tot augustus) kruipen de jonkies van de Kangoeroes en de wallabies uit de buidel van hun moeder om hun eerste stapjes op de begane grond te zetten. Ook de moeite waard zijn de walvissen die migreren langs de kust van de Antarctische wateren.

4. Katmai Nationaal Park en reservaat– Southwestern Alaska, USA

De wildernis in Alaska is een fantastische plaats om dieren te observeren. De meeste natuurliefhebbers zijn geïnteresseerd in dit gebied vanwege de aanwezigheid van de bruine beer. Als we de site van dit park mogen geloven, dan zouden er zo'n 2100 beren wonen. Waarom zitten hier zoveel beren? Zeer simpel; dit is dé plek die de zalm verkiest tijdens de zomer als zijn reisroute naar een andere plaats.  Pittig detail: Er is geen weg om binnen te geraken in dit park, dus bezoekers kunnen alleen binnen geraken met het vliegtuig.

5. Parc Omega – Montebello, Quebec, Canada

Het Omega park in Quebec zou volgens toeristen dé plek in Canada zijn om een brede waaier aan diersoorten te zien. Dit park bevindt zich in Montebello, een stad zo'n 132 kilometer van Montreal en slechts 81 kilometer van Ottawa. Dit maakt dat deze plek een perfecte stop is voor de bezoekers van de beide regio's. En een gids? Helemaal niet nodig. Je zet gewoon je radio op 88.1 Fm en je kan gratis bijleren over de dieren en de omgeving in de periode dat jij daar bent. Je kan zwarte beren, wolven en edelherten bewonderen en dat allemaal veilig vanuit je wagen. Blaaspijpen, bezems en ander materiaal dat tot verdediging kan dienen, mag je dus gewoon thuislaten. Voor degene onder ons die toch liever een stapje in de (dieren)wereld wilt zetten zijn er veilige paden waar je alleen niet-agressieve dieren tegen zou komen. Aan jou de keuze natuurlijk of je dit risico durft nemen. De kans bestaat altijd dat je een slechtgezind konijn, een roofvogel met grootheidswaanzin of een verwilderde eekhoorn tegen het lijf loopt.

6. Valcanoes national park- Hawaï

Jammer genoeg is de gorilla bijna niet meer. Slecht een 850-tal van deze imposante wezens bewonen nog de wereld. Het is gek om te weten dat 300 hiervan in een land wonen dat maar een zakdoek groot is. Hoog in de bergen van Rwanda huizen er 18 verschillende gorillagroepen. Toegang tot deze gesloten groep gebeurt niet met een vriendschapsverzoek of een geheim handgebaar, maar wel met een vergunning. Wacht dus niet tot het laatste moment om deze aan te vragen, maar plan je reis zorgvuldig en ruim op voorhand. Verwacht nu geen gezellige familiereunie van 100 gorilla's op twintig vierkante meter. Om bepaalde groepen te kunnen zien, moet je soms een paar uur wandelen, maar het is het meer dan waard.

7. Kruger National Park- Zuid-Afrika

Ben je het beu om te betalen voor slapende leeuwen en andere verveelde dieren in de zoo? Investeer dan eens je geld in een tripje naar het Nationaal Kruger Park in Zuid-Afrika en zie dieren in actie. Naast het Serengati park is dit één van de beste gebieden om 'the big five' tegen te komen. Het is een do-it-yourself park, wat uiteraard niet betekent dat je plotseling het oermens in jezelf naar boven moet halen om hoog in een boom een overlevingsstrategie te bedenken. In de 21ste eeuw hoeft dat gelukkig niet meer en kan je gewoon een netjes uitgeprinte kaart gaan halen bij de ingang van het park. Zo kan je zelf een route uitstippelen. Ben je minder avontuurlijk aangelegd? Dan moet je jezelf misschien de vraag stellen wat je in een park vol wilde dieren in Rwanda doet of je kan een gids inhuren om toch iets meer dat westerse gevoel van veiligheid te krijgen.

De wintermaanden zijn de beste maanden om dieren te spotten, want dan is het gras laag, wat dus ook de beste tijd voor de dieren is om jou te spotten. Wees je daarom ten allen tijde zeer bewust van het feit dat je je bevindt op een plaats waar de wet van de sterkste heerst dus tenzij je zin hebt om tikkertje te spelen met een paar uitgehongerde leeuwen zou ik dat plasje in het wild toch nog even ophouden. Heb je nog zin in een pyjama feestje om je safari af te ronden? Dan is er goed nieuws. Naar het schijnt zijn er heel veel dieren die zich pas 's nachts vertonen, dus opkomst gegarandeerd!

8. Osa Peninsula & Tortuguero National Park -Costa Rica

Zoals je hierboven al kon lezen zijn niet overal de dieren even geïnteresseerd in het delen van hun terrein met de mens, maar in Costa Rica is dit wel het geval. Twee plaatsen in dit Centraal-Amerikaanse land staan hoog in het vaandel bij vele toeristen: Het Osa schiereiland en het Tortuguero nationaal park. Wat is er hier nu zo speciaal aan? Wel, de Scarlet Macaw, je weet wel, die kleurrijke papegaai, komt hier veel voor en bijna nergens anders in de wereld. Het woud van het Corcovado nationaal park hebben de meeste Macaws in heel Centraal-Amerika, dus wees op je hoede voor een overload aan kleuren.

Grenzend aan de Caribische Zee, bevindt zich het Tortuguero park.  Hier is het dolle pret met de toekans, apen en luiaards. Maak ook hier weer eens een wandeling bij het vallen van de avond en laat je verrassen door wat je ziet. Wat hier niet mag ontbreken zijn de nestelende zeeschildpadden. Hoe schattig de babyschildpadjes ook zijn, storm nu niet op ze af met "oohs" en "aahs", maar laat de kleintjes toch nog even geloven dat de aarde een vredevolle plaats is.

Aangezien ook deze plaats heel populair is kan je je best al op voorhand even aanmelden.

9. Punta Tombo, Chubut Province, Argentinië

Nee, het zijn geen op hol geslagen toeristen met een teveel aan hormonen, maar wel de Magellan Pinguïns die je kan bezig zien als je tussen september en midden-maart naar Punta Tombo gaat. Dat is namelijk de tijd van het jaar waarop onze zwart-witte vrienden beginnen aan hun voortplanting. Als je de babyborrel wilt bijwonen kan je het best rond November gaan. Dan zijn haast alle baby-pinguins net geboren en kan je genieten van de schitterende taferelen die zich afspelen tussen mama en newborn. Het leuke aan Punta Tombo is dat je tot vlakbij de pinguïns mag komen, zolang je het niet nodig acht je te bemoeien met hun opvoeding. Aanraken en storen is namelijk verboden.

10. Hol Chan Marine reservaat, bij Ambergris Caye, Belize

The place to be is de Hol Chan Marine in Belize. Niet voor het spotten van knappe latino’s in strakke zwembroekjes, maar wel voor de prachtige vissen die zich sierlijk door het kristalheldere water bewegen. We zitten toch al alle dagen op het droge. Waarom eens niet de onderwaterwereld verkennen?

Maanvissen, adelaarsroggen en nog veel meer prachtige zeldzame zeedieren. Je kan ze allemaal haarscherp zien en dat van op korte afstand, want het water wordt hier niet dieper dan zes meter. Nog steeds niet overtuigd? Weet dan dat lang in zout zeewater dobberen lekker gezond is en je krijgt er nog een mooie bruine rug van ook.  

(TVV)

Partner Content

Gesponsorde content