Vijf vragen die (bijna) alle problemen overwinnen

Het gebeurt iedereen wel eens, je komt in een lastige situatie te zitten en je vraagt jezelf af: hoe geraak ik hier in hemelsnaam uit? Sietse Bakker deed voor zijn boek 'How to live wow' meer dan 10.000 uur onderzoek naar succes en geluk, en kwam op de proppen met vijf helpende vragen.

Stel jezelf de volgende vragen:

1. Wat doe ik?
Het lijkt misschien een vreemde vraag maar soms ben je al zodanig verwikkeld in een situatie dat je er niet meer objectief naar kan kijken. Laat staan dat je er een rationele beslissing over kan nemen.
Neem een stapje terug en doe alsof je een buitenstaander bent die die beschrijft wat je aan het doen bent. Binnen NLP noemen ze dit de metapositie. Het is als een vogelperspectief op jezelf waardoor je mogelijk oplossingen ziet waar er voorheen geen waren of waardoor onoverkomelijke obstakels plots een stuk minder groot lijken.

2. Waarom doe ik wat ik doe?
Deze vraag is deels gelijkaardig aan de voorgaande. Beschrijf, opnieuw als voorbijganger of als toeschouwer, waarom je doet wat je doet. Waarom kan je geen beslissing nemen in deze problematiek? Tracht zo rationeel mogelijk neer te schrijven wat de feiten zijn. Emoties zijn nu even niet aan de orde, je bent tenslotte een toeschouwer van de situatie. 

3. Welke emotie ervaar ik?
Je eerste reactie op een situatie is meestal een emotionele reactie. Echter, waarom is dit zo? Wat maakt dat je door deze specifieke situatie zo getriggerd wordt? Welk gevoel ervaar je daarbij? Ben je eerder boos? Teleurgesteld? Gekwetst? En waarom is dat zo? Welke waarde van jou wordt er aangetast waardoor dit gevoel ontstaat. Zoek naar de achterliggende reden. Kan het zijn dat je je bedreigd voelt door je extraverte collega omdat je twijfelt aan je eigen capaciteiten? Is het mogelijk dat je je gekwetst voelt door een opmerking van een vriendin omdat je worstelt met een laag zelfbeeld of doet het je misschien terugdenken aan een vroegere herinnering, waarbij je diezelfde opmerking kreeg van je ouders, je klasgenootjes, iemand waar je van hield? 
Vaak zijn emoties gekoppeld aan een herinnering uit het verleden. Het kan dus best zijn dat je hier als volwassene geen probleem mee hebt maar de jongere versie van jezelf wordt getriggerd en een oude kwetsuur naar boven komt daardoor. Tracht het ene van het andere los te koppelen.

4. Wat is het ergste wat er kan gebeuren?
Dit lijkt een vreemde vraag maar is hét middel bij uitstek om alles terug in perspectief te brengen. De reden dat mensen in paniek raken is vaak omdat hun fantasie een loopje met hen neemt. Wist je echter dat het grootste deel van je angsten nooit uitkomt?
Stel jezelf, de volgende keer dat je in een impasse zit, dus de volgende vragen: wat is het ergste wat me in deze situatie kan overkomen? Hoe groot is de kans dat dat gebeurt? En als dat toch gebeurt, hoe erg is dat dan? 
Wedden dat het antwoord op 1 van de drie vragen je zal kunnen geruststellen?

5. Wat is de meest positieve uitkomst?
Succesvolle mensen hebben een bijzondere gewoonte. Wanneer hen iets negatiefs overkomt, gaan ze uit gewoonte op zoek naar de positieve kansen in hetgeen hen overkomt. Denk maar aan het principe van het glas dat halfvol is. Als je je focust op de positieve dingen in je leven, hoe klein ook, zal het je opvallen dat er veel meer zijn dan je denkt. Het omgekeerde is echter ook waar. Je kan je aandacht dus maar beter richten op de  leuke dingen die gebeuren.
Het helpt ook om tegenslagen niet meer als dusdanig te beschouwen. Als je een mislukking kan leren zien als een leerproces naar beter, verandert ook het gevoel dat je daarbij associeert. Een mislukte relatie wordt plots een extra criterium om bij de volgende relatie te bepalen wat je zeker niet meer wil, waardoor de nieuwe relatie automatisch beter wordt als de voorgaande. Een ontslag geeft mogelijk de kans tot een heroriëntatie en een kans om jezelf de vraag te stellen wat je nu echt graag zou doen. Een financiële tegenvaller kan je leren om je prioriteiten te reorganiseren. 

Een van de beste voorbeelden hiervan is het verhaal van Nick Vujicic, die werd geboren zonder armen en benen. In plaats van bij de pakken te gaan neerzitten, besloot hij zijn handicap aan te wenden om jonge mensen te inspireren het beste uit zijn leven te halen.
 

Dit artikel werd vrij gebaseerd op het boek 'How to live wow' van Sietse Bakker

 

Partner Content

Gesponsorde content