Win een dagje op de Vespa door Haspengouw (t.w.v. € 150)

Onze chef-mode Els Keymeulen trok onlangs samen met haar man voor een weekend naar Haspengouw, om er de streek te verkennen op een Vespa. Hieronder vertelt ze over haar ervaringen, én kan je zelf ook een dagje op zo’n gemotoriseerd Italiaans ros winnen!

Op tour door de Haspengouwse velden

Els: “Ik ben niet zo van de gemotoriseerde voertuigen: er zit een batterij op mijn bakfiets en dat vind ik doorgaans al snel genoeg. Maar een Vespa kan mij wel bekoren: doet dromen van Italiaanse steegjes, mag maar 49 km per uur én is stijlvol genoeg om bij al mijn outfits te passen. Ik dus met man en koffer richting Hasselt: vertrekpunt voor een weekend vol groen, gastronomie en (oké ja) mode.”

“De eerste avond is het nog ‘te voet’ te doen: we checken in in B&B BareFoodGiulia; een kleurrijke, smaakvolle plek in hartje Hasselt. De eigenares heeft er een radicale carrièreswitch op zitten – ze was voorheen advocate – en zorgt er nu samen met haar Italiaanse man voor dat je je hier éven in het buitenland waant. Binnentuintje, terras aan de kamer, zonnige kleuren overal en een geweldige badkamer: de ideale start. Het is een hete avond, en we slenteren loom door de Hasseltse binnenstad – de terrasjes zitten overvol. We worden voor het diner verwacht bij De Kwizien, een gastronomisch restaurant met groot terras waar je kunt kiezen uit een drie- of viergangenmenu. We toosten op het weekend, ontdekken dat er zoiets bestaat als zomerhert en verbazen ons over de prachtige manier waarop het eten wordt geserveerd: genieten.”

“De volgende ochtend bezoeken we – na een uitgebreid ontbijt dat wordt geserveerd in een koffertje – het Modemuseum. Daar loopt dit jaar de expo ActiveWear, gecureerd door Elodie Ouedraogo en Olivia Borlée. Van een 19de-eeuwse tennisoutfit – wil ik – tot de sneakercollectie van Elodie en Olivia zelf: dit is een heerlijk uurtje mode.”

“Na een lichte lunch bij Maison Mathis aan het water – ik wist helemaal niet dat Hasselt een haventje heeft – is het dan eindelijk zover: wij naar VespaVibes, om onze muntgroene vriendin op te pikken. We krijgen een kort veiligheidslesje, elk een helm én een gps met daarin voorgeprogrammeerd de route van dit weekend. Kan niet misgaan. We gaan voor de duoformule en ik kies ervoor om achterop te zitten, dus ik ga helemaal relaxen.”

“Of niet? Na een kleine paniekaanval – mijn man-die-geen-gps-nodig-heeft brommerde ons bijna de autostrade op – zijn we dan toch ontspannen op weg naar Alden Biesen.  Die eerste halte is wat heet een ‘Landcommanderij’; het oorspronkelijke kasteel werd gebouwd in de 11de eeuw door een ridderorde. We bewonderen ook de tuinen eromheen. Dan snorren we in het zonnetje verder richting Genoelselderen.”

“Ik bedenk me onderweg dat zo’n Vespa je echt één maakt met de omgeving: ik kan de fruitbomen ruiken én aanraken, en ondanks het gesnor hoor je de vogeltjes, de koeien en de overijverige wielertoeristen nog meer dan prima. Na een dik uur genieten van de omgeving, verlaten we de oude Romeinse heirbaan en parkeren we aan het enige wijnkasteel van België, klaar om te proeven, de kelders te ontdekken en even onze benen te strekken. Wijnkasteel Genoels-Elderen is met 22 hectare wijngaarden het grootste wijndomein van het land. Samen met een gids maken we een boeiende tocht doorheen de wijnranken, de wijnkelders en de tuinen van het prachtige kasteel, en tussendoor mogen we wijnproeven. Mijn favoriet: de Chardonnay Goud. Uitspuwen zoals de echte proevers, zonde!”

“Lichtjes aangeschoten steken we de straat over naar onze slaapplek van vanavond: B&B Sapere. Als de twee Nederlandse eigenaars je bekend voorkomen: ze wonnen ooit het VTM-programma Met Vier in Bed; aan de ingang hangt de trofee te prijken. Deze B&B ademt sobere luxe: de kamers zijn gehuld in beige tinten, met veel hout, veel antiek en een heerlijk bed. Extra troef: eigenares Manon kookt vanavond een gastronomisch menu, haar man is de sommelier van dienst. Het is heerlijk en gezond.”

“We ontwaken bij een stralende hemel, met versgeperst fruitsap en een eitje, en vangen de terugtocht richting Hasselt aan. In Kerniel houden we halt bij Untitled #158, een hoog en rond houten kunstwerk waar je in kunt wandelen. We rijden door het prachtige Helshoven langs het zwevend kapelletje, en zwaaien naar de buurtbewoners (disclaimer: als je op een muntgroene Vespa door het landschap rijdt, word je overal enthousiast toegewuifd). Rond de middag stoppen we bij Hoeve Roosbeek in Sint-Truiden. We lunchen chic met champagne en buikspek op het terras, en met naast ons een prachtig koppeltje van negentig jaar oud. Zij bestellen kaviaar en kreeft, en ik ben helemaal verliefd op hen.”

“De laatste kilometers vliegen voorbij. In de late namiddag komen we aan in Hasselt, bij het team van VespaVibes. Onze allereerste Vespatocht was een doorslaand succes: we zijn niet omgevallen, helemaal ontspannen én klaar voor nog een rondje op onze muntgroene vriendin. Een aanrader, ook al omdat ik het hele weekend dicht bij mijn man heb gezeten – dat mag af en toe weleens.”

Ook op verkenning?

Vespa’s huren voor een halve of hele dag kan bij VespaVibes in Hasselt, mits rijbewijs B. De duoformule (met twee op één Vespa) kost € 80 per dag. Er zijn uitgestippelde routes beschikbaar, waaronder de Feeling-route. Bij slecht weer kun je kosteloos annuleren. Meer info? vespavibes.com

Culinaire stops

 • De Kwizien is een gastronomische topper in hartje Hasselt. Menu vanaf € 38. Meer info? dekwizien.be
 • Maison Mathis is een moderne brasserie in Quartier Bleu met zicht over het Albertkanaal in Hasselt. Lekker genieten van pure en eerlijke gerechten. Meer Info? maison-mathis.be
 • Wijnkasteel Genoels-Elderen heeft een groot terras. Je kunt er ook een rondleiding en/of een proeverij boeken. Met een glaasje op reserveer je een etentje of een nachtje voor je verder snort op de Vespa. Meer info? wijnkasteel.com
 • Hoeve Roosbeek in Zepperen serveert snelle menu’s voor wie onderweg is, maar ook uitgebreide gastronomische. Menu vanaf € 43. Meer info? hoeveroosbeek.be

Sfeervol logies

 • BareFoodGiulia, boetiekhotel mét hippe bar, is de ideale uitvalsbasis voor je weekend. Kamers vanaf € 122 voor 2 personen. Meer info? barefoodgiulia.be
 • B&B Sapere tegenover wijnkasteel Genoels-Elderen is een stijlvolle hoeve met tuin en terras. Op vrijdag en zaterdag kun je er dineren (vanaf € 42,50). Kamers vanaf € 110 voor 2 pers. Meer info? restaurantsapere.be

Win je eigen dagje touren op de Vespa door Haspengouw!

Zin om Els achterna te gaan? VespaVibes geeft onderstaand pakket weg:

 • 1 Vespa Duo (volledige dag)
 • BigVibes picknick voor 2 personen
 • Feelingroute op GPS
 • Helmen
 • Volle tank (niet bijtanken achteraf)
 • Technische bijstand
 • Geldig t.e.m. 31/10/2021

Lijkt je wel iets? Doe dan snel mee met onze wedstrijd:

Meer lezen:

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content