5 dingen die je moet weten over de reboundrelatie

Een lange relatie gaat uit. Er is hartzeer en heel veel verdriet. En dan zijn er de sterke armen van die ander. Verse passie verdooft de pijn. Maar voor hoelang? En wat is dat precies, een reboundrelatie? Seksuologe en relatie-experte Rika Ponnet legt uit.

De verwerkingsprocessen na een lange relatie zijn heel persoonlijk. We maken keuzes vanuit onze copingstrategieën: Voor de ene is rouwen je terugtrekken in een emotionele grot en je wonden likken. Voor de ander is dat steun en verbondenheid zoeken bij anderen, onder andere via intieme relaties. 

1. Wat is het?

“De definitie van een reboundrelatie is aantrekking gebaseerd op niet-ingeuvlde noden uit een vorige relatie. De troostrelatie of overgangsrelatie, zoals het ook wel eens genoemd wordt”, vertelt Rika Ponnet.

2. Hoelang duurt het?

“Vaak houdt het op na twee jaar, dat is de logische herstelperiode na een relatie. De duur van zo’n reboundrelatie loopt dus gelijk met de periode van rouw na een lange relatie. Wanneer je jezelf opnieuw gevonden hebt, weer in evenwicht bent, dan houdt het op”.

3. Is het een goed idee?

Er is in deze geen goed of fout. En je kunt daar dus niet moralistisch over doen, of daar advies over geven. Als iemand dat wel doet, zegt dat vaak veel over degene die de adviezen geeft. Het is te vergelijken met de man die zes maanden nadat zijn vrouw is gestorven al een nieuwe liefde vindt. In zijn omgeving zullen veel mensen dat wellicht veroordelen. Maar misschien kan dat net doordat die vorige liefde zo goed en zo hecht was? Misschien heeft de overleden partner wel aangedrongen op nieuw liefdesgeluk? Wie zijn wij om te oordelen over anderen? Niemand hoeft je te zeggen hoe je moet omgaan met zulke zaken. Er zijn veel mogelijkheden en trajecten.”

4. Waarom loopt het meestal fout?

“Dat komt doordat de relatie enkel geënt is op het gemiste deel, en niet op het geheel van een persoonlijkheid. Ze steunt dus op wat heel lang niet ingevuld is, op wat ontbrak, niet op een totaliteit. Bovendien ben je niet jezelf op het moment dat je voor een reboundrelatie kiest, je maakt die keuze in een periode van veel verdriet en verwarring. Na een lange relatie zoek je naar een nieuw evenwicht. Eenmaal dat gevonden is, wordt die partner overbodig.

5. In een reboundrelatie? Onthoud dan deze tips

  • Het gevoel dat jouw relatie een reboundrelatie is? Neem dan geen grote beslissingen zoals samen een huis kopen of aan kinderen beginnen, tot je heel zeker bent dat het meer is dan een reboundrelatie.
  • Wees eerlijk met jezelf! Zou het niet kunnen dat deze relatie dient om de pijn van de vorige relatie te vergeten?
  • Analyseer je eigen gevoelens en probeer daarbij streng te zijn voor jezelf. Dat ben je verplicht aan de partner die mogelijk ongewild in een reboundrelatie verzeild geraakt is.
  • Loopt je reboundrelatie af? Neem dan genoeg tijd voor jezelf, probeer rustig een nieuw evenwicht te vinden.
  • Vermoed je dat jij de reboundpartner van dienst bent, en dat je uiteindelijk aan de kant zult geschoven worden? Wees op je hoede en stort je niet al te diep in deze relatie. Wacht daarmee tot je zeker bent dat je partner het echt meent, zichzelf heeft teruggevonden en hersteld is van zijn of haar vorige relatie.

Meer artikels over relaties:

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content