Elektrisch rijden zit in de lift. En niet zonder reden: het is milieuvriendelijker dan rijden met een gewone wagen en de kwaliteit van batterijen en elektrische wagens is ondertussen zo goed, dat je probleemloos de wagen neemt voor dagelijks gebruik én verre afstanden. Deze keer vroegen we aan ons panel van experten naar tips om de levensduur van je batterij te verlengen. 

 

Het expertenpanel: Marinko Naessens (Project Manager Electrification), Ilja Van Mol (Technical Competence Coördinator), Bart Pyl (Commercial Offer & Product Manager) & René Aerts Jr. (Public Relations Volvo Cars Belux ), allen actief bij Volvo Cars Belux. 

3 tips om de levensduur van je batterij op lange termijn te behouden

1. Investeer in een wagen met goede batterij

Er wordt steeds gewerkt om de kwaliteit en duurzaamheid van batterijen te verbeteren. De meeste batterijen zijn dan ook prima, dat wil zeggen dat je weinig extra moeite moet doen om de levensduur van je batterij te behouden. Let er ook op dat de wagen die je aankoopt een batterij bevat die ethisch is. De batterijen van Volvo worden via blockchain technologie sterk gecontroleerd op afkomst van grondstoffen en zijn steeds onder verantwoorde omstandigheden gewonnen en verwerkt.

2. Op reis zonder auto? Laad niet op tot je terug bent

Op vakantie of staat je auto enkele dagen stil? Dan is het nuttiger om niet op te laden tot je hem effectief terug gebruikt. Een volle autobatterij laat je beter niet te lang stilstaan. Dit is op lange termijn immers niet goed voor je autobatterij.

3. Ga tijdig op onderhoud met je wagen

Je wagen geeft zelf aan wanneer het tijd is voor een onderhoud. In een elektrische wagen zitten veel minder bewegende onderdelen. Dit maakt dat een onderhoud pas nodig is bij 30.000 kilometer of 24 maanden. Zorg dat je het onderhoud niet mist zodat je wagen en batterij gecontroleerd worden.

4 tips om je batterij langer te laten meegaan tijdens het rijden

Door enkele kleine trucjes verbruik je minder energie: dat scheelt een extra laadbeurt en is daarom beter voor je portemonnee en het milieu.

1. Pas je rijstijl aan

Hoeveel je wagen verbruikt is afhankelijk van het klimaat in je wagen, de snelheid waarmee je rijdt en hoe constant je rijdt. Door trager te rijden daalt je verbruik aanzienlijk. Probeer daarnaast een constante snelheid aan te houden. (Adaptieve) cruise control is daarvoor een handige tool.

Tip: In de elektrische wagens van Volvo zit er een handige device die aangeeft wanneer je veel of net weinig verbruikt. Op die manier wordt het bijna een spelletje om je verbruik laag te houden.

2. Zet airco of verwarming aan terwijl de auto nog aan de laadpaal hangt

Door thuis je verwarming of airco al aan te zetten (dat kan gemakkelijk via de app), terwijl je auto nog aan het laden is, gaat je batterij logischerwijs op de weg langer mee. Doordat je de timer voor de verwarming of airco opzet, heeft je auto ideale temperatuur voor vertrek. Extra voordeel: thuis laden is goedkoper, zeker als je energie uit zonnepanelen haalt.

3. Gebruik de verwarming slim

Zit je alleen in de auto? Het is zonde om je hele auto te verwarmen op een hoge temperatuur. In dit geval is het slimmer om je zetel- of stuurverwarming in te schakelen en de verwarming net een graadje lager te zetten. Lokale warmte verbruikt minder energie en daarom kan je dus langer rijden met je batterij. 

4. Vermijd onnodig gewicht

Je wagen verbruikt meer energie als ie zwaarder is. Vermijd onnodige spullen in je auto en gebruik zware accessoires als een fietsdrager enkel indien je effectief fietsen vervoert.

Meer over elektrisch rijden: